Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Värmde upp inför Elitloppet med dubbelseger

Med superstjärnan Propulsion i spetsen har han tre hästar i Elitloppet. Och stallformen är det inget fel på. Dagen före årets viktigaste uppgörelse i trav-Sverige värmde Daniel Redén upp med dubbla segrar i Svenska Travligan (STL) på Solvalla. – Daniels hästar mår väldigt bra, är pigga, glada, vältränade, musklade, fräscha och fina. De är i toppskick helt enkelt, sa stallets förstekusk Örjan Kihlström efter maktdemonstrationen.


I fjol var Double Exposure (bilden) med i Elitloppet. I år gick hon ut i Stoeliten. Där var hon överlägsen. Efter en snabb start gled hon till ledningen in i första sväng och till synes joggande varvade hon på 1.10,1 innan hon lämnade motståndet.

– Det är alltid väldigt trevligt att köra henne och det blev ju ganska odramatiskt när vi kom till ledningen. Sedan skötte hon resten själv, sa Örjan Kihlström.

I mål visade klockan 1.09,9 över 1 640 meter med autostart. En tid som Double Exposure hade kunnat sänka en bra bit om det varit nödvändigt.

– Jag hade tussarna kvar och hon hade en del sparat. Det är svårt att bedöma hur mycket men det kändes väldigt bra. Hon är med högt upp på listan över de bästa ston som jag har kört.

"Ruggig utveckling i den här"

I det efterföljande loppet, klass II-finalen, kom nästa uppvisning signerad Daniel Redén och Örjan Kihlström. Där bar deras Don Fanucci Zet ett tungt favoritskap efter sin bragdartade insats som tvåa i Konungens Pokal för tre veckor sedan. Favoritspelarna var rätt ut. En blytung inledning till trots från spår åtta bakom startbilen stod den högkapable fyraåringen i en klass för sig. Med ett och ett halvt varv till mål tog han över ledningen och därifrån brisade han undan till överlägsen seger.

– Det är en ruggig utveckling i den här och jag vet inte hur långt det kan gå. Jag såg på pulslistorna i går att herregud vad han har svängt i pulsen efter jobben. Och det är ett tecken på att man tar åt sig loppen och styrkan början komma ännu mer. Och den var hans signum redan innan. Det har ju varit huvudet och valpigheten innan, att han varit som en tonåring som bara är ute och cruisar och skiter i att det är tävling. Men det har han börjat fatta nu. Han har gått in i seniorlaget, sa Daniel Redén.

Örjan Kihlström spår också jättetalangen en ljus framtid.

– Han gick 1.11 första varvet med tredjespår halva vägen och det kändes som att han bara lunkade. Han är riktigt bra. The sky is the limit...

"Han kommer vara i bra form"

Med tanke på stallformen kan team Redén/Kihlström se söndagen och Elitloppet an med tillförsikt. Där har Daniel Redén Propulsion, Missle Hill och Sorbet till start och Örjan Kihlström har valt att köra den förstnämnde, som trots att han fick spår åtta i sitt försök och inte har tävlat sedan januari är favorit till slutsegern.

– Det är omöjligt att veta om han är som när han har varit som allra bäst eller om det fattas någon procent, men att han kommer vara i bra form, det tror jag. Vi får börja med att försöka kvala in till finalen och så får vi se sedan. Men om Propulsion tävlar på topp har han chans i alla sammanhang, sa Örjan Kihlström.

Världsrekord i Harpers

Dagens huvudnummer, anrika Harper Hanovers lopp över tre varv och med en halv miljon kronor till vinnaren, blev som vanligt en händelserik uppgörelse med ledarskiften och taktiska manövrar under vägen. Men inget hjälpte för att fälla favoriten Moni Viking. När Björn Goop kastade loss sin högkapable fux på den sista bortre långsidan blev det åka av. Avståndet till ledande Ivory Du Quattro minskade meter för meter och in på upploppet var loppet avgjord. Moni Viking speedade ifrån till utklassningsseger på 1.11,9 -  världsrekord över 3 180 meter.

– Han levererade ett jättebra lopp på en jättebra tid. Jag är stolt över honom. Han är inte så stor men han är som en Ferrari med en extrem speed. Och han kan gå 3 000 meter och ändå ha den där ferrari-speeden till slut, sa Björn Goop.

Kihlström tog trippel

Örjan Kihlström nöjde sig inte med två fullträffar utan satte också dit Timo Nurmos stjärnämne Seismic Wave från ledningen i Bronsdivisionens final.

Timo Nurmos räknade även in segern i Silverdivisionens final genom Man At Work, som med Jorma Kontio i sulkyn vann från ledningen sedan Very Kronos återfallit i gamla synder och galopperade bort sig från start.

Petri Puros Sharp Dream fick en smörresa i andra par utvändigt bakom Karamel Hill i Diamantstoets final och när Peter Ingves vred ut till attack avväpnade hon enkelt favoriten.

Klass I-finalen blev dramatisk när favoriten Armour As galopperade från start och andrahandsfavoriten Van Gogh Z.S. fick utstå stenhård press i ledningen. Istället var det skrällarna Valiant Dream och King Of Everything som gjorde upp över upploppet och längsta strået drog den förstnämnde tillsammans med sin tränare Mika Forss.

Ola Johansson, Kanal 75