Foto: Foto: TR Bild

Frågor och svar om ponnytävlingar

Alla ponnytävlingar pausas från och med 29 mars till följd av covid-19. Nedan finns frågor och svar kring detta.


Varför pausas allt ponnytävlande?
Med anledning av regeringens beslut fredag 27 mars om att förbjuda allmänna sammankomster med mer än 50 personer valde Svensk Travsport att införa hårdare restriktioner kring såväl de ordinarie travtävlingarna som ponnytravet. Idag 28 mars har Svensk Travsport fattat beslutet, tillsammans med Svenska Ponnytravförbundet, att tills vidare pausa allt tävlande inom ponnytravet.

Ponnytravet är ingen arbetsplats som travet i övrigt är. Även om viss barn- och ungdomsidrott fortfarande upprätthålls i samhället får nuläget en stor och negativ inverkan på hur ponnytravet kan utföras – därför har Svensk Travsport och Svenska Ponnytravförbundet tillsammans beslutat att pausa ponnytravet tills vidare.

Vilka har bestämt att ponnytravet ska pausas?
Svensk Travsport och Svenska Ponnytravförbundet tillsammans.

Varför pausas inte tävlingar med stor häst?
För det första bygger ponnytävlingarna mycket på social samvaro. Man är ofta många kring varje häst och många som följer med till stallbacken och travbanan. Att införa en begränsning på att endast en eller två personer per häst får vistas på stallbacken skulle ta bort mycket av det roliga och väsentliga med ponnytävlingarna.

För det andra ser vi sedan den 12 mars travtävlingar som strikta arbetsplatser. Tävlingarna med stor häst är en väsentlig del av försörjningen och ett heltidsjobb för många tusen människor. Ponnytävlingarna är inte grund för enskilda människors försörjning på samma sätt och har därför inte samma direkta samhällsekonomiska betydelse som stora travet.

Gäller tävlingsstoppet bara hela ponnytävlingsdagar, eller gäller det även insprängda lopp tillsammans med stora travet?
Tävlingspausen gäller alla ponnylopp.

När kan ponnytravet börja tävla igen?
Det vet vi inte just nu. Vi hoppas att ponnytravsporten kan återgå till normal verksamhet så snart som möjligt. Så beslutet gäller tills vidare.

Får man gå i travskolan?
Ja, travskolorna har öppet. Dock inte under tävlingsdagar. Men det är förstås viktigt att vi hjälps åt att inte riskera att smitta varandra. Följ de råd och anvisningar som du får av dina travskoleledare. Det viktigaste är att alltid stanna hemma om du känner dig sjuk, har feber eller hostar.

Får man köra utbildningslopp och provlopp?
Ja, det får man göra på de tider som din travbana bestämmer. Kontakta din hemmabana för information.

Får man åka in på banan och träningsköra själv?
Ja, det får man göra på de tider som din travbana bestämmer.

Kan man startanmäla till framtida tävlingar?
Eftersom vi inte vet när ponnytävlingarna kan börja igen, är startanmälningarna till alla tävlingar tillfälligt stängda. Vi kommer att öppna startanmälningarna i god tid innan vi börjar tävla igen.