Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Svenska Travligan (STL) till Färjestad

Marc Elias (bilden) reser till Karlstad på lördag med två toppchanser. Han selar nämligen ut Gareth Boko (Årets 2-åring 2015) i Gulddivisionen och Il Duce Boko i Bronsdivisionen.


I Silverdivisionen (lopp 5) startar 12-årige Highspirit (Super Arnie – Spirituell) över önskedistansen, dessutom har han både läge och form. Det var dock ett tag sedan vi såg honom ute bland de tuffaste hästarna. Att han nu likt vad som Povel Ramel sjöng får ”ta av sig skorna” är en fördel. Man at Work är ständigt på jobbet och har nu många starter i tuff STL-miljö bakom sig. Besvärligt läge här längst ut på vingen men den här hästen är alltid med där framme. Och även han gynnas av att han nu får gå utan skor.

Green Mamba är favorit i Diamantstoet (lopp 6). Hästen har utvecklats bra sedan hon kom i träning hos Jasmine Ising. I hennes formstall har Mamban nu tre raka segrar och de har vunnits mot bra motstånd. Vid senaste segern vann hon trots en galopp i första kurvan. Blåste sedan förbi hela fältet på bortre långsidan och vann till slut enkelt med fyra längder. Vid alla tre segrarna har Rikard N Skoglund kört och det är han som hoppar upp även denna gång.

I Gulddivisionen (lopp 7) är det många som tror att det ska bli en fight mellan Sir Ratzeputz och Gareth Boko. Den förstnämnde stod för en imponerande comeback senast när han via ett sista varv på 10,0 lätt vann på Solvalla. Full fart hela sista varvet och han landade på 12,2m. Det såg löjligt enkelt ut. Timo Nurmos springare har vunnit i Gulddivisionen tidigare och det har Gareth Boko också. Senast på Axevalla långspurtade Gareth och Marc Elias ner allt och alla sista 700.

I Kallblodsloppet (lopp 8) vimlar det av deltagare från Norge. En är Jan Roar Mjölneröds Grislefaksen G.L. som i december vann i Gävle och i februari var tvåa på Åby. En klassig häst som alltid är långt fram. Nu ska han ge 40 meter till Osen Prinsessa. Men här vimlar det av tänkbara vinnare. Några är Dale Anne (som vann norska derbyt för ston ifjol), Guli Tor, Guli Rubin och Björn Goops Joker C.K.

I Klass II-försöket (lopp 9) ser vi toppstammade King of Everything som är bror till Moving On (7 miljoner) och King Sir Kir (3 miljoner). Han har startat sju gånger och vunnit fyra samt har ett andrapris och ett tredjepris. Han hann med två starter i februari och vann båda. En intressant häst som kan gå långt. Intressant att följa blir också L.L.Royal och Super Sarah.

Klass I (lopp 10) kan innebära en seger för hemmakillen Carl Johan Jepson. Han kör Milord åt duktige Axevallatränaren Eric Martinsson. ”Calle” och Milord har tre raka segrar tillsammans och siktar nu på en fjärde. Han trivs över medeldistans där han tagit 9 av 13 segrar. Men Milord har en hel flock med bra hästar innanför sig och får se upp.

Återstår Bronsdivisionen (lopp 11) där Il Duce Boko och Marc Elias är favoriter. Hästen har fyra raka och senast vann han och Marc en STL-final (Klass II) från dödens på Solvalla. Hästen har bara gjort 10 starter men vunnit sju (!). Princess S.W. är alltid med där framme.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se