Foto: P&R AB

Utlandstränade hästar i svenska lopp under pandemin

De svenska travtävlingarna genomförs på banor som är stängda för publik och vi tillåter bara närvaro av personer som ska arbeta. I våra grannländer och övriga Europa är travtävlingarna inställda helt. Som läget är nu (26 mars) tillåts fortfarande utlandstränade hästar starta i svenska lopp, men det är svårt för tränare att resa hit i praktiken.


Under perioden 15-25 mars har det i svenska startlistor funnits 122 hästar med utländsk tränare. 67 av hästarna har strukits, de flesta av dem i lopp i början av perioden - startanmälda innan begränsningarna blev kända. Av de 55 som startat är 30 sådana hästar som fysiskt stått uppstallade i Sverige sedan tidigare, eftersom deras tränare har tillfällig filialverksamhet i Sverige över vintern. 25 hästar har dock transporterats över gränserna från Danmark, Norge och Finland för att tävla i svenska lopp.

- Till Sverige finns just nu inget inreseförbud för vare sig hästar eller människor. Våra myndigheter har inte stängt gränserna som många andra nationer har gjort de senaste dagarna. Därför har vi inom travsporten just nu inget uttryckligt förbud mot utlandstränade hästar i våra svenska lopp, säger Petter Johansson.

I våra grannländer finns idag flera inskränkningar för gränspassager. Kan en utländsk tränare verkligen ta sig till Sverige med hästar?

- Myndigheterna i Norge, Danmark och Finland totalförbjuder inte resor till Sverige men det finns en mängd restriktioner, och man avråder sina medborgare från att resa utomlands. Norska travtränare som varit i Sverige måste sitta i karantän i 14 dagar när de kommer hem, enligt onsdagens besked från norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten. Travförbunden i grannländerna avråder resor över gränserna, men utfärdar inga rena reseförbud. Förbunden i Norge, Danmark och Finland har dock tillfälligt stoppat utskrivningen av så kallade Nordenintyg, ett dokument som i normala fall används för att underlätta gränspassagen med häst. Det tillfälliga stoppet innebär att en nordisk tränare som ska passera gränsen numera måste lösa alla sina tullpapper och övriga intyg själv. I praktiken är det alltså svårt för nordiska tränare att resa till Sverige nu. Men det är upp till den enskilde utländska medborgaren att följa sitt lands regler, den svenska travsporten följer de myndighetsregler som gäller för Sverige.

Kan det bli aktuellt för Svensk Travsport att helt förbjuda utlandstränade hästar i loppen?

- Vi följer de regler som gäller för övriga samhället, och kan omedelbart införa ett inreseförbud om de svenska myndigheterna bestämmer det, säger Petter Johansson.

Per Wetterholm

Publicerad torsdag 26 mars 2020. kundtjanst@travsport.se