Foto: TR Bild

Inget spel på minderåriga efter nyår – hur påverkar det travet?

Spelinspektionen inför nya direktiv från 1 januari 2021. Det blir inte tillåtet att erbjuda spel på minderårigas individuella prestationer inom sport. Vilka konsekvenser kan detta få för travsporten? Svensk Travsports sportchef Petter Johansson beskriver läget och alternativa lösningar.


Spelinspektionen inför ett nytt direktiv från 1 januari 2021, det blev känt i början av november. Spelinspektionen tillåter inte längre svenska spelbolag att erbjuda spel på enskilda prestationer som görs av minderåriga. Om till exempel en minderårig spelare deltar i en fotbollsmatch, kan man fortfarande spela på matchens slutresultat. Men inte på individuella prestationer (till exempel mål, frisparkar, hörnor) som just den minderåriga spelaren gör. Syftet är att minska risken för matchfixning inom idrotten, och minderåriga anses utgöra en större risk i det sammanhanget.

– Jag förstår vad Spelinspektionen menar, och vi vill förstås hålla alla sporter så rena från matchfixning som möjligt. Men just det här direktivet känns inte särskilt väl anpassat för trav- och galopptävlingar, i och med att vår sport inte innehåller några "hörnor och frisparkar" man kan spela på hos de licensierade bolagen. Den enda spelbara prestationen alla kuskar och ryttare gör, oavsett ålder, är ju att försöka komma i mål före så många andra ekipage som möjligt, säger Petter Johansson.

Vilka konsekvenser kan direktivet få för travsporten?
– I praktiken ganska stora. Att bygga upp ungdomsverksamheten har varit ett av våra stora mål de senaste femton-tjugo åren, vilket är nödvändigt för att säkra framtiden för vår sport. Vi har idag ett sjuttiotal minderåriga kuskar och ryttare inom travet som tävlar i ordinarie lopp med stor häst. Många andra är på gång underifrån och vill ta steget från ponnytrav till stor häst. Nu ställs vi inför valet att antingen helt förbjuda minderåriga kuskar och ryttare - eller ta bort spel i delar av vår tävlingsverksamhet. Båda alternativen har sina tunga konsekvenser.

Kan inte minderåriga delta i loppen "utom toton", alltså starta som ej spelbara ekipage?
– Det är ett av alternativen, men jag gillar det inte alls. Dels blir det rörigt för alla spelare, vilket vi inte ska bortse från. Dessutom riskerar det att sätta ett negativt fokus på de minderåriga i loppen – i varje publicerad startlista kommer de ju indirekt vara markerade som "potentiella säkerhetsrisker". En negativ press jag önskar de yngsta kuskarna ska slippa.

Vad finns det för andra alternativ?
– Ett alternativ kan vara att låta breddloppen få mer fokus på sport och mindre på spel. Några av breddloppen kan eventuellt vara spelfria. Och det kanske till och med kan finnas fördelar med att helt ta bort spelet på breddsloppdagarna? Vi skulle då kunna skapa en ny form av bredd- och ungdomsliga. Givetvis med prispengar, tv-direktsändning och så vidare, men inget spel. Då kan minderåriga kuskar – och givetvis även äldre – tävla fritt där. Spelet har ju ändå aldrig varit något huvudsyfte med breddloppen. De 109 breddloppstävlingarna står idag för mindre än 1 procent av travsportens årliga spelintäkter, så det kan vi nog hantera ekonomiskt.

Vad händer nu?
– Svensk Travsport och även ATG har haft kontakt med Spelinspektionen, för ett förtydligande om hur direktivet ska tolkas för spel på trav och galopp. Som jag förstår det hela så är det inte Spelinspektionens andemening att direktivet ska påverka minderårigas möjligheter att delta i senioridrott. Men det gör det ju i högsta grad här.

Mer då?
– Tillsammans med banorna har vi börjat diskutera olika alternativ inför 2021. Det självklara målet är förstås att ungdomar ska kunna utvecklas och tävla i travsporten även i framtiden. Vi siktar på bästa möjliga långsiktiga lösning, men det är osäkert om vi hinner ta fram det redan till årsskiftet, avslutar Petter Johansson.

Publicerad torsdag 26 november 2020. kundtjanst@travsport.se