Pegasus lägesrapport oktober – bana för bana

Årets försiktigt goda utvecklingskurva för travsportens nyrekrytering verkar hålla i sig. Under många år har ju trenden varit nedåtgående för startande aktiva, ägare och hästar, men 2020 ser det alltså bättre ut. Fler svenska två- och fyrbenta startar jämfört med ifjol. Antal elever i travskolorna är fler än någonsin. Ponnysporten börjar också nå upp i hyfsade siffror, trots det tre månader långa tävlingsuppehållet.


Vi har hittills kört 206 färre lopp än förra året. Men trots det minskade tävlingsutbudet har de svensktränade hästarna nu faktiskt gjort fler starter än ifjol. Och fler svenska licensinnehavare, svensktränade hästar och hästägare har hunnit prova tävlingsbanan jämfört med samma period förra året, vilket är glädjande. Under många år har ju trenden varit nedåtgående för startande aktiva, ägare och hästar, men 2020 ser det alltså bättre ut.

Ponnytravet kunde inte tävla under nästan tre månader i våras, och säsongen har blivit totalt annorlunda med betydligt färre starttillfällen. De allra flesta ponnyhästarna har dock kunnat tävla i viss omfattning. Till och med oktober har 702 ponnykuskar hunnit köra lopp, att jämföra med 739 vid samma tid ifjol. Kanske, kanske närmar vi oss fjolårets siffror innan året är slut?

Pandemin har påverkat startlistorna i Sverige i hög grad eftersom vi haft ett onormalt stort tillflöde av utländska gästhästar under främst maj till juli. Dessutom har ju många svensktränade hästar stannat hemma istället för att till exempel tävla i Frankrike, Norge och Danmark. Det har gjort att banor som normalt inte fyller loppen, i år haft betydligt längre startlistor. I nordligaste Sverige har det istället varit tunnare då de finska coronarestriktionerna gjort det i praktiken omöjligt för finska tränare att resa över gränsen i långa perioder.

Coronapandemin är långt ifrån över och samhället och därmed travsporten måste förmodligen leva med olika undantagsregler i många månader ytterligare.

I rapporten ser du siffror för varje bana/banregion.

 • Licensinnehavare i banregionen som startat.
 • Licensinnehavare i banregionen som debuterat eller återkommit efter lång frånvaro.
 • Ponnykuskar (alla åldrar) i banregionen som startat.
 • Ponnykuskar (8-15 år) i banregionen som debuterat.
 • Banregionens hästars starter (räknat på den banregion där hästen är uppstallad).
 • Antal unika hästar i regionen som startat (räknat på den banregion där hästen är uppstallad).
 • Banregionens hästägares starter (räknat på den banregion där hästägarföreträdaren är skriven).
 • Antal hästägarföreträdare i banregionen som startat (räknat på den banregion där hästägarföreträdaren är skriven).
 • Hemmatränarnas segrar i vanliga lopp och i STL.
 • Hur välfyllda har startlistorna varit?
 • Elever i travskola som gått minst tre lektioner.

Pegasus lägesrapport för oktober finns att hämta här nedanför.