Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Svenska Travligan (STL) till Solvalla

Solvalla är inne i en intensiv period nu med fyra tävlingsdagar på åtta dagar. På lördag bjuder man på en rad topplopp. Silverhästen är ett av dem. Lördagens upplaga innehåller bland andra Very Kronos som tidigare i år vann Svensk Mästerskap. Ska SM-kungen vinna Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst?


Very Kronos (bilden) har i år utvecklats enormt och i de fyra senaste starterna (alla över lång distans) har han vunnit tre. Bakspår och 2 140 meter med autostart denna gång. Kan Cyber Lane och Zarenne Fas med framspår vara tuffaste motståndarna till Very Kronos? Eller kommer hotet från Hachiko de Veluwe, med lättare balans?

I Stoelitens final (lopp 5) bjuder Solvalla på en fantastiskt startlista, trots att bara nio hästar anmälts. Hevin Boko blir bara bättre och bättre för varje år hon tävlar och nu startar hon åter på sin favoritbana. Men hon möter giftigt motstånd i systrarna Wild Love, Dear Friend, Mellby Free och Racing Brodda.

Timo Nurmos firade nyligen sin 3 000:e seger som tränare. Han firar genom att stallet radar upp nya segrar, senast i onsdags på hemmabanan Solvalla vann han tre lopp.

På lördag har stallet många vinstchanser, bland andra nämnda Hevin Boko och Hachiko de Veluwe. Men ingen blir förvånad om stallet segrar med Prime Lini (lopp 6) i Klass II-finalen, eller med Cab Lane (lopp 7) i Bronsdivisionens final, eller med med Chicharita (lopp 8) i Diamantstoets final, eller med Seismic Wave (lopp 9) i Silverdivisionens final och/eller med Västerbo Pokerface (lopp 11) i Klass I-finalen. Och då har vi inte nämnt mer än en häst i varje lopp… Sanningen är att stallet har chans i alla STL-loppen! Ni kommer väl ihåg hur det såg ut på Örebro i slutet av oktober. Då tog stallet en fyrling (Cab Lane, Prime Lini, Seismic Wave och Västerbo Pokerface).

Nurmos stallform har varit lysande länge nu. De sista fem månaderna (juli tom november) har man vunnit 111 segrar eller i snitt 22 lopp per månad. Det utfallet hade man inte alls i början av 2020.