Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Svenska Travligan (STL) till Sundbyholm

Sundbyholm utanför Eskilstuna kör tävlingar både lördag och söndag denna vecka, STL på lördag och Breeders’ Crown-finaler på söndag. Smedträffen som Gulddivisionsloppet på lördag heter har körts sedan 1971, då Big Elma vann. Årets upplaga har lockat ett jämnt och starkt fält.


Smedträffen (Gulddivisionen – lopp 11) körs över medeldistans och en intressant häst är Hachiko de Veluwe (bilden). Hästen vann Derbyt i Finland 2018 och Suur-Hollola-Ajo ifjol. Det här är en topphäst som ett tag hade tio raka segrar. I år har han bara gjort två starter. Först en seger på Solvalla och senast var han två i Gävle Stora Pris i sin debut i Gulddivisionen. Tränar gör Timo Nurmos med över 3 000 tränarsegrar och kör gör Jorma Kontio som har över 11 000 segrar som kusk.

Tyvärr är Hachiko ingen spetskandidat och risken är att han får ett tungt lopp. Men ingen blir förvånad om han vinner. Hans tuffaste motståndare är nog Zarenne Fas och Esprit Sisu. Men, Milligan’s School och Heavy Sound är två hästar som aldrig kan räknas bort. De har tjänat över 22 miljoner och gör alltid sitt bästa…

Timo Nurmos har också med sig Global Winner som kan vinna Salatrofén (lopp 8) över mastiga 3 140 meter. Men då ska han slå flera bra på startvolten och vara bäst av alla tilläggshästarna.

Axevalla-hästen Vagabond Bi är storfavorit i Silverdivisionen (lopp 10). Efter två starter i Gulddivisonen gick han senast ut i ett Silverdivisionen och vann med fyra längder. Liknande uppgift nu.

En av lördagens intressantaste lopp är definitivt Stoeliten (lopp 7) över lång distans och autostart. Här startar många av Sveriges bästa ston! Här finns välkända toppston som Racing Brodda, Mellby Free och Hevin Boko. Ston som skulle klara sig bara i alla sammanhang avsett travland. Tessy D’ete har vi inte nämnt. Hon gör nu debut över lång distans i Sverige men har vunnit långlopp tidigare, både i Norge och i Frankrike! Sist var hon tvåa efter Activated, som också är med här. Hemmahopp är Galactica. Vilket lopp!

I Bronsdivisionen (lopp 9) dyker In Royalty Boko upp igen. Hon har i sommar och höst tävlat i Finland och bland annat sprungit 10,5ak vid seger i juli. Hon trivs på kort distans och på lördag är det lämpligt nog 1 640 meter och autostart.

I Klass II (lopp 6) är Amorcer Levallo och Ulf Ohlsson ett av ekipagen som kan vinna. Paret har fyra raka segrar innan lördag. Men t ex Global Above All och Deal Done Zet vill ha ett ord med i laget.

Återstår Klass I (lopp 5) som är ett öppet lopp.