Timo till 3 000 som tränare

En färskt utredning från Nordiska Travmuseet i Årjäng redovisar nu Timo Nurmos hela karriär till 3 098 segrar. Första tusentalet passerades 2009, andra 2014 och 3 000 nådde han alltså 2020. Jubileumssegern togs med Vaduz Wise As på Bergsåker den 27 juni, något som då tyvärr passerade obemärkt.


Tidigare har Svensk Travsport bara haft Timo Nurmos segerantal på hans svenska licens – där han nu står på 2 922 segrar. Men efter en utredning där Nordiska Travmuseet, finska travförbundet och Timo Nurmos själv samarbetat kan man nu redovisa färska siffror på hela hans tränarkarriär oavsett var segrarna tagits. Nurmos har tom sista oktober vunnit 3 098 segrar varav ca hälften har vunnits på hans hemmabana Solvalla.

Men det var i Finland det startade redan på 70-talet.

– Jag vann mitt första lopp som tränare i Torneå redan 1977, Hästen hette Tarama och var ett kallblod berättar Timo.

– Jag visste att jag hade runt 3 000 segrar. Men att jag var förbi med så många var en överraskning. Under resans gång hittade vi fler och fler segrar och att nu alla är dokumenterade känns oerhört roligt fortsätter Timo Nurmos.

Med mindre än 200 segrar på meritlistan kom Timo Nurmos i slutet av 2001 till Sverige för att bli tränare. Och Sverige skulle inte behöva vänta länge. 13 dagar efter att han fick sin svenska licens vann Herman Bess i Örebro för Jorma Kontio. 2002 som var Timos första hela verksamhetsår vann han 59 lopp. Förutom nämnde Herman Bess plockade Tim Arnie, E.V.Cane och Pocono Boko många segrar. Men den som syntes mest i de stora sammanhangen var Perfect Sund som vann Derbykval och Solvalla Grand Prix. Hästar som han besegrade var bland andra Gigant Neo och Scarlet Knight.

Derbyn var något Timo hade erfarenhet av från Finland. När han kom till Sverige så fanns två Derbysegrar med i bagaget. Då han vunnit i Finland med Obelix Laukko och Louise Laukko. Väl i Sverige fortsatte han med att samla på stora unghästlopp. Totalt har han  nu vunnit tio Kriterium, sju i Sverige och tre i Finland. Derbyn har han vunnit tre i Sverige och fem i Finland. Dessutom två Stoderbyn i Sverige och ett i Finland, samt två Europaderbyn.

Bland unghästloppen finns också segrar i Svenskt och Finskt Trav-Oaks, E3, Breeders’ Crown, Stochampionatet för att nämna några.

Hästen med stort H har varit Readly Express, som vann Kriteriet och Derbyt som unghäst och sedan fortsatte med EM och Jubileumspokalen som 5-åring innan han tog steget upp i världseliten.

Här hemma vann han två SM, Jämtlands Stora Pris, Åby Stora Pris och i Finland vann han Finlandia Ajo. Men det var i Frankrike han skulle göra de största avtrycken. 2016 vann han Europaderbyt, 2017 vann han Prix Tenor de Baune, 2018 Prix d’ Amérique, 2019 Prix de France. Alla på Vincennes. Våren 2019 åkte han dessutom ner och visade vem som var bäst även över kort distans genom att i Nice vinna Criterium de Vitesse.

– Han lyckades otroligt bra i Frankrike och det var också där han gjorde sitt bästa lopp i karriären. Fast det är inte någon av segrarna jag tänker på utan hans tredjepris i Prix d’ Amérique 2019. Han gick då en stor del av loppet utan draghjälp och var knappt slagen. Det loppet var enligt mig hans allra bästa.

Timo Nurmos har vunnit så många halvstora och stora lopp, både i Finland och Sverige, så vi kan inte nämna dem alla. Han har varit enormt framgångsrik. Mest segrar har han såklart i Sverige och Finland men han har också vunnit lopp i flera andra länder som Italien, Tyskland och Frankrike.

Mest segrar tog Timo 2013 då det blev 238 segrar till stallet. Redan 2006 valdes Timo till Årets Tränare och 2019 var Timo tränarchampion, då det var hans stall som bärgade mest pengar (36,5 miljoner).

Alla siffror tom 31 oktober 2020.

Publicerad tisdag 3 november 2020. kundtjanst@travsport.se