Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Very Kronos starkast i Silverhästen

Very Kronos var bara bäst när han tog hem Silverhästen på Solvalla. Trots en löpning utvändigt om ledande Cyber Lane brottade han ner denne och tog en imponerande seger. – Han var extremt framåt idag och ville verkligen springa, sa segerkusken Erik Adielsson.


Det bjöds på rafflande lopp och vild körning på många händer i lördagens STL-finaler. I dagens sportsliga clou, Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst, tillika finalen i Gulddivisionen, blev det en härlig duell. Cyber Lane tog planenligt hand om ledningen efter lite körning inledningsvis, och öppnade första halvvarvet efter 1.08. Erik Adielsson hamnade bra till i tredje par utvändigt med Very Kronos men gjorde tidigt slag i saken och sände fram Very Kronos utvändigt om ledande Cyber Lane 1 500 meter kvar. Första rundan travades efter 1.11,7 och det blev sedan en envig mellan de båda stjärnhästarna under slutvarvet. Very Kronos var väldigt gåvillig den här dagen och låg friskt på bettet i dödens. Han gick i närkamp med Cyber Lane och det stod och vägde över upploppet. Men kort före mål slog Very Kronos klorna i ledaren och avgjorde till en imponerande seger. Vinnartiden blev vassa 1.10,9/2 140a och förstapriset var 300 000 kronor. Antonio Trot spurtade strålande till tredjeplatsen efter att ha legat sist loppet igenom.

– Det är lätt att ta till sig honom för det har varit en lite brokig väg. Även om det gick fort så gick det inte äckligt fort. Att jobba ner Cyber Lane är inte det enklaste. Vi klarade det inte senast men nu gjorde vi det, sa Svante Båth.

– Min känsla var att om jag kommer hyggligt på det så kör jag sista sjuhundra. Men han var extremt framåt och sådär vass som han var för två år sedan. Det var någonting i honom som gjorde att han verkligen ville springa och jag var tvungen att ge mig iväg innan Lucifer Lane tagits upp i dödens och tempot sänkts. Jag har stor respekt för Cyber Lane men det var lite tuffare tempo idag än senast och det kanske gynnade Very. Det kändes tvåhundra meter kvar att vi skulle ta det. Men hatten av även för Cyber Lane som krigade hela vägen hem, sa Erik Adielsson.

Johan Untersteiner berättade följande efter andraplatsen med Cyber Lane.

– Vi fick helt enkelt stryk av en bättre häst. Det var ett liknande scenario som på Jägersro men idag var den andra bättre, sa Johan.

Michael Carlsson, Kanal 75