Foto: Svensk Travsport

En hållbar travsport för häst och människa

Begreppen hållbarhet, klimat och miljö genomsyrar samhällsdebatten och är något som alla organisationer och företag måste förhålla sig till. Detta är givetvis något som också påverkar travsporten och övrig hästnäring i hög grad. Här har vi ett gemensamt arbete att göra. Målsättningen som jag är övertygad om att alla ställer upp på är att vår sport ska bli mer hållbar för både häst och människa.


Travsporten har inte ägnat tillräckligt mycket arbete på de här frågorna, men nu identifierar vi en rad olika områden för hästar och människor för att minska klimatpåverkan. Arbetet sker tillsammans med HNS och LRF Häst och utgångspunkten är de globala mål som tagits fram inom FN:s Parisavtal, Agenda 2030 och Sveriges miljömål. Från och med nästa år ställs det dessutom krav på oss att redovisa vad travsporten verkligen åstadkommer inom hållbarhetsarbetet. Bra, tycker jag och en hållbarhetspolicy är under framtagande.

Under hösten har Svensk Travsport, banorna och aktiva diskuterat hållbarhetsarbetet. Fokusområden som identifierats och som vi tillsammans ska prioritera för hästar är utrustning, tävlingar, transporter, energiförbrukning, gödsel och foder. Vidare finns fokusområden kopplat till människan, utbildning, arbetsplatser och värdegrund.

Hästen är inte bara en fantastisk kompis och tävlingsindivid utan kan bidra på väldigt många andra sätt. Hästar kan minska växthusgasutsläppen, binda koldioxid, producera gödsel och därmed minska användning av konstgödsel, hålla landskapen öppna och medverka till biologisk mångfald.

Hållbarhet för EU:s hästnäring

Hållbarhetsarbete är förresten på agendan inom hela EU:s hästsektor, som jobbar för att lagstiftningen anpassas så att hästar kan vara en del av EU:s framtida gemensamma jordbruks- och landsbygdspolitik. Här styr även ”Green Deal” som är EU:s nya tillväxtstrategi för att ställa om till en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi. Visionen är att Europa blir världens första klimatneutrala kontinent.

Det europeiska hästnätverket EHN redovisade på ett möte i tisdags hur hästnäringen i Europa påverkats av covid-19-pandemin mellan mitten av mars och mitten av juni. Den beskriver en närmast total nedstängning där i stort sett inga tävlingar kunde genomföras och där ekonomin mer än halverades. Det ekonomiska tappet beräknas vara cirka 70 miljarder kronor och 90 000 jobb är hotade. En illa tilltygad näring har sakta kommit igång men med stora begränsningar för arenorna och neddragningar i prismedel.

För oss inom den svenska travsporten som kunnat tävla och betala ut prismedel enligt plan är det svårt att ta till sig hur hårt konsekvenserna av pandemin slagit. Vi fortsätter att hålla fast vid vår framgångsrika strategi i en tid då ökad smittspridning oroar och kan innebära att nya begränsningar i samhället införs.

En intensiv höst

Hösten innehåller flera stora frågor för förbundet och hela travsporten:

  • Rådslagen kommer pågå under oktober och november. I tisdags var Axevallas styrelse först ut och startade en intensiv period med möten om framtiden.
  • Utredningen om Propulsion är i slutfasen.
  • Planering för kommande verksamhetsår pågår.
  • Denna vecka hade jag och Saila Quicklund, ledamot i Svensk Travsports styrelse, ett konstruktivt möte med statsrådet Ardalan Shekarabi. Syftet var att diskutera travsportens långsiktiga finansiering samt nuläget 2 år efter den omreglerade spelmarknaden.
  • Besked om marknadsavgift för travsporten offentliggörs genom ett delbetänkande den 29 oktober. Idag är det tillåtet för spelbolag att använda våra tävlingar gratis utan att bidra till verksamheten och det gör ett stort antal aktörer. I alla andra betydande travländer finns ett tydligt samband mellan sport och spel, men inte i Sverige.
  • Marknadsundersökningen är genomförd. Stort tack till alla som deltagit och resultatet kommer inom några veckor.
  • Travhösten bjuder på många sportsliga höjdare framåt. Ett stjärnspäckat Europaderby körs på Vincennes på fredag med bland annat Ecurie D., Power och Aetos Kronos mot ett starkt hemmalag. STL gör ett stopp på Gävle på lördag där titelförsvararen Milligan´s School finns på plats i anrika Gävle Stora Pris och Spikfaks jagar femte raka segern i Dubbelcupens final.

/Maria

Publicerad torsdag 15 oktober 2020. kundtjanst@travsport.se