Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Svenska Travligan (STL) till Örebro

Timo Nurmos är en av Sveriges skickligaste tränare med en segerprocent på 20-30 varje år. I år ligger han på 25 men siffran är stigande. I september blev det 16 segrar och hittills i oktober har hans hästar segerdefilerat i 15 lopp. På lördag åker man till Örebro och alla fem hästarna kan faktiskt vinna.


Innan Svensk Travligan kör igång så bjuder Örebro på storloppet Svampen (lopp 4) för 2-åringar. Ett relativt ungt lopp som körts sedan 2011. Ifjol vann Sayonara och belönades med 455 000 kronor. I år väntar 558 000 kronor vid mållinjen på segraren. Nu handlar det om 1 609 meter och autostart. Bäst rekord av 2-åringarna har Aquarius Face som debutvann på 14,0ak nere på Jägersro.

STL börjar med Cab Lane (lillebror till Derbyvinnaren Cyber Lane) i Bronsdivisionen (lopp 5). Hästen inledde med sju segrar på åtta starter. Nedsatt av sjukdom tidigare i år men nu i en sprudlande form. I de två senaste starterna har han varit etta och två på 11-tider. Minus på läget men Örjan Kihlström brukar hitta de rätta vägarna.

Dixie Brick och Jorma Kontio ska sedan prova lyckan i Diamantstoet (lopp 7). Dixie har en seger i Diamantstoet tidigare. Även då var det medeldistans och voltstart. Inga starter på två månader innan segern på Solvalla senast så hon borde gått framåt ytterligare nu. Jorma får i första hand se upp med Quarcia, Activated och Tessy D’ete.

Prime Lini är nästa häst från stallet. Han startar i Klass II (lopp 8). Den här hästen debuterade som 6-åring och har bara gjort 11 starter i sitt liv. Men han har visat att han duger bra. Fem segrar har det blivit och senast i Skellefteå var han knappt slagen, även där var det ett Klass II-lopp. Nu låter det mycket positivt från stallet. Han gör debut på kort distans och bör vara med där framme direkt då han är snabb ut.

Seismic Wave startar i Silverdivisonen (lopp 9). Hästen har bara förlorat ett lopp i Sverige. Senast i Skellefteå skojade han med sina konkurrenter. Nu har han bakspår över kort distans, vilket kan vara knepigt plus att Örebro har ett kort upplopp. Hinner han upp Chapuy som gick 09,6ak senast.

Sista segerchansen är Timoko-sonen Västerbo Pokerface som startar i Klass I (lopp 10). Mastiga 3 100 meter nu, men denna häst är stark som en björn. Sedan combacken i augusti har han vunnit tre av fyra starter. Dagens mest tippade vinnare.

I Örebro körs det faktiskt ett till Diamantsto (lopp 6). Här är Kantens Rose, Loes och Mission Beach mest betrodda. De körs av Kevin Oscarsson, Mats E Djuse och Magnus A Djuse. Tre toppekipage!

Örebros stjärnhäst Express Gaxe har fått ge namn till Gulddivisionen (lopp 11) på lördag. Många om budet här men kanske blir loppet en uppgörelse mellan far och son Untersteiner. Pappa Peter har Heart of Steel och sonen Johan Dear Friend, från startspåret innanför. Bakspårshästarna Zarenne Fas, Milligan’s School och Milliondollarrhyme kan man aldrig räkna bort…