Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Svenskt rekord i Monté-SM

Monté-SM bjöd på en fantastisk duell där Galactica kämpade ner favoriten Rajesh Face (bilden) i en härlig duell över upploppet.


Galactica var snabb från början och tog ledningen i en inledande duell med Pastore Bob, men sedan när en vass Rajesh Face utmanade tvingades Anna Erixon på Galactica att släppa ifrån sig ledningen och första varvet gick på 1.11,1.

– Hade jag tagit emot Rajesh Face hade det gått ännu fortare första varvet och då tror jag någon bakifrån hade vunnit. Nu hade hon ändå krafter kvar, sa Anna Erixon efter SM-vinsten.

Galacticas tränare, ägare och uppfödare, Malin Bergström, var rörd till tårar efter segern som var värd 250 000 kronor.

– Det är brutalt, jag vet inte vad jag ska säga. Det är helt tomt, jag trodde aldrig det skulle gå.

Segertiden blev 1.12,3 över distansen 2 140 meter autostart, nytt svenskt rekord!

Rutin avgjorde Amatör-SM

Amatör-SM gick till rutinerade Frank Nilsson som gav Peter Untersteiner-tränade Reddington bästa loppet och fyraåringen vann enkelt.

På sista bortre långsidan gled Frank Nilsson ut i rygg på favoriten Zoccoloduru O.P. som fått slita i tredjespår. Det såg ut som att Frank Nilsson kunde avgöra loppet när han ville och det var ingen synvilla och 150 meter från mål kopplades segergreppet.

110 000 kronor var triumfen värd.

– Jag har varit med i Lärlings-SM och Amatör-SM förut och haft riktigt bra chanser men alltid strulat till det för mig. Det var kul att det stämde i dag. Ett SM är alltid trevligt, sa Frank Nilsson.

Skräll i Dam-SM

Dam-SM gick till Linda Sedström som skrällde med 17-oddsaren Rally Gunnar. Från fjärde par invändigt kom luckan 300 meter från mål och Rally Gunnar hade bäst fart över upploppet och avgjorde till slut ganska enkelt före Dollar Hornline och Jackpot Band.

Ulf Stenströmer tränar vinnaren som tjänade 110 000 kronor.

I loppet tappade hästen Untilwemeetagain tidigt kontakt med övriga fältet och senare gick han omkull. Den sjuårige valacken konstaterades död av veterinär som snabbt var på plats.

– Det mest troliga är en hjärtkollaps. Det är ett snabbt förlopp, hästen svimmar och när vi kommer till banan är hästen i princip borta. Det här är jättetragiskt när det händer, det går väldigt fort för hästen. Den var inte vid medvetande när den ramlade i marken. Hästen kommer skickas för obduktion. En tröst i det hela är att det är ett snabbt förlopp så hästen känner inte så mycket, kommenterade banveterinär Kristin Abrahamsson Aurell.

Rosleff avgjorde Ungdoms-SM via open stretch

I Ungdoms-SM var Victor Rosleff offensiv från start och körde till ledningen med Echelon trots ett svårt utgångsläge bakom startbilen. Efter ytterligare ett par ledarskiften blev det tredje invändigt för Echelon men via open stretch avgjorde den femårige valacken över upploppet och vann före Beethoven och First One In.

Jerry Riordan tränaren vinnaren som belönades med 110 000 kronor.

Uppvisning i Montéryttar-SM

Montéryttar-SM blev en uppvisning av Emilia Leo tillsammans med Gretzky Boko, som imponerade stort i sin debut med sadel. Gretzky Boko satt sist utvändigt till 900 kvar då han följde med i ryggar på lätta ben i tredjespår, genom slutsvängen närmade man sig för varje steg och direkt in på upploppet kopplades segergreppet.

100 000 kronor var segern värd och tränar vinnaren gör Morten A Pedersen.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75