Foto: Erika Hägglund, Östersunds travskola

Emma Henriksson är Årets unga förebild 2020

Vi har alla någon man ser upp till, någon man kan lita på, någon som är en god ambassadör för det som ligger en varmt om hjärtat och som har framtiden i sina händer. Det är vad Svensk Travsports utmärkelse, Årets unga förebild, handlar om och i år gick det till Emma Henriksson från Östersund.


Under vårkanten har nomineringar från allmänheten samlats in för att sedan låta en jury utse vem som vem som ska få utmärkelsen som Årets unga förebild 2020. Kriterierna som låg till grund var bland annat sportsliga resultat och framgångar, ledare i travskolan eller annan utbildningsplats och om man på annat sätt utmärkt sig som en god förebild för andra.

När det väl kom till kritan var juryn rörande överens om att det var just Emma från Östersund som skulle bli Årets unga förebild 2020. I vanliga fall delas utmärkelsen ut, tillsammans med ett stipendium på 10 000 kr, i samband med Elitloppet. Men med anledning av coronapandemin har prisutdelningen fått senareläggas och Emma kommer bjudas in att delta under nästa Elitlopp. Tillkännagivandet av priset lämnades däremot över till Emmas arbetsplats när Östersunds travskolas ledarträff överraskades hon med utmärkelsen.

Emmas kompisar beskriver henne som väldigt positiv person som vill alla väl och som engagerar sig mycket i det hon tar sig för. Hon jobbar både som hästskötare åt stall Penningkeisen HB på Östersundstravet och som ledare på Östersunds travskola.

Emma är född och uppvuxen utanför Östersund och har tidigare hållit på med islandshästar men fastnade för travet via en kompisvecka på travskolan. Emma har tävlat både travskolans och kompisars hästar och har gick gymnasiet med inriktning trav på Wången.  

Med tanke på Emmas engagemang och bidrag till travsporten är hon inte bara en förebild men även en nyckelperson till att rekrytera fler och att bevara personer inom travsporten. Den glädjen och trygghet som Emma sprider är något att ta vara på och att förmedla bland fler.

Utdrag ut nomineringen:

”Emma jobbar flera kvällar i veckan på travskolan utöver sitt jobb som hästskötare och är en väldigt omtyckt ledare och kollega. Hon är outtröttlig och väldigt hängiven i sitt arbete. Hon har en ”ingenting är omöjligt”- attityd och löser alla eventuella problem som dyker upp med ett leende på läpparna. Hon är väldigt mån om att eleverna skall trivas och utvecklas vilket tydligt märks i hennes engagerande sätt. Hon har också ett fantastiskt bemötande oavsett ålder på eleverna, och bemöter 6-åringen och 50-åringen med samma entusiasm. Emma är en stor förebild för både elever och ledare i hur hon tar sig an rollen. Travet behöver sådana som henne och hon gör stor nytta i arbetet att rekrytera nya till sporten med sitt varma och engagerade sätt och sitt fantastiska bemötande!”

Publicerad den 1 september 2020. kundtjanst@travsport.se