Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Fjärde derbysegern för Bergh

Hail Mary enorm i Svenskt Travderby. Robert Berghs nya stjärna tjänade fyra miljoner i en högdramatisk final på Jägersro. – Det är fantastiskt att få vinna det här loppet igen. Det var 17 år sedan sist, sa Åbytränaren som tog sin fjärde derbyseger och bjöd på en härlig segergest sista biten över upploppet.


Hail Mary svarade för en fantastisk prestation i årets upplaga av Svensk Travderby. Efter att han ganska bekvämt försvarat innerspåret och avgjort spetsstriden så attackerade Wilhelm Paal lika plötsligt som oväntat med Usain Töll. En förvånad och irriterad Robert Bergh hade inget val än att släppa över den långa distansen och fick sedan offra ytterligare en speed för att i nästa skede återta ledningen.

Den tuffa inledningen gjorde att övriga ekipage vädrade morgonluft och efter flera positionsbyten i andraspår styrde till slut Örjan Kihlström fram utvändigt ledaren med favoriten Don Fanucci Zet. Men Hail Mary stod pall för den tuffa inledningen och in på upploppet gick han ifrån till en fantastisk klassisk seger.

Det var samtidigt Robert Berghs fjärde triumf i derbyt och hans fjärde gula kavaj: Remington Crown (1997), Hilda Zonett (2001), Tsar d’ Inverne (2003) och nu Hail Mary (2020).

– Det är kuslig kapacitet i han, sa Robert Bergh.

Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet var tapper utvändigt ledaren och klarade andrapriset och tjänade två miljoner kronor tillsammans med Örjan Kihlström. Trea efter en enorm spurt blev Jerry Riordan-tränade Aetos Kronos som belönades med en miljon kronor tillsammans med Magnus A Djuse.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75