Gunnar 73 år är mentor till Frida 17

Gunnar och Frida är travkompisar och grannar. Den ene år snart 73 år och pensionär. Den andre 17 år och har inte börjat jobba än. Men de delar på sysslorna i stallet och rutinerade Gunnar hjälper nu Frida igång inom travlivet. Resultat? Inte alls dåligt och på fredag kan segerantalet öka.


Gunnar Kylén, 73 år på måndag, har provat på det mesta inom travsporten.

– Jag fick min första häst när jag var 10 år och sedan tog jag licens när jag var 18 år 1965 berättar Gunnar som bor ett stenkast från sitt stall i Sillerud strax utanför Årjäng.

På träningslistan finns sex hästar, två av dem har vunnit lopp i år och i båda är grannen Frida Johansson , 17 år, delägare.

– Frida hade kört ponny och gått i travskola men hade ingen egen stor häst. Så när jag 2018 fick Mine Lotta gratis från Norge så gav jag efter ett tag bort halva stoet till Frida berättar Gunnar.

Nu 24 starter senare har Mine Lotta vunnit fem lopp och tjänat över 200 000 kronor.

Frida har sedan i somras också leasat Stjärnviking, även det ett kallblod. Fyra starter har genererat två segrar och ett tredjepris. Lite tillspetsat kan man säga att Frida går i två skolor nu. Dels vanlig skola på dagen och sedan Gunnars skola på kvällar och helger.

– Frida är otroligt duktig. Hon har lärt sig att köra häst bra och nu håller vi på med att gå igenom hur man skor en häst berättar Gunnar.

Frida har körlicens och debuten skedde i Årjäng i juni. Totalt har det blivit 13 lopp med en seger och ett tredjepris som bäst. Segern kom i Åmål i slutet av augusti med lånegodset C.C.Loverboy (som Gunnar kört tidigare). Då vann Frida och C.C.Loverboy med många längder på nya rekordet 14,6ak.

Gunnar har provat på det mesta inom travet som hästägare, tränare, kusk, uppfödare, hästtransportör mm. Han satt även ca 10 år i Nordmarkens Travsällskaps (Årjängstravet) styrelse. I Silleruds Travklubb styrelse blev de ca 40 år och 30 av dem som ordförande.

Ibland hjälper han någon hästägare att köra och han har faktiskt kvalat in både Granetta (med i Sto-SM på Bollnäs i lördags) och Ängsborken. Ett 60-tal segrar har det blivit i karriären för Gunnar. Naturligtvis på de lokala banorna Årjäng, Åmål, Arvika och Färjestad. Men också i Lindesberg och i Rättvik och på Romme. I Norge finns segrar på Momarken, Drammen och Bjerke. Frida har än så länge bara segern i Åmål.

Men på lunchen idag (fredag) när hemmabanan Årjäng kör marknadstrav kan båda kuskarna öka på segerantalet. Gunnar kör i tre lopp och Frida i ett. Gunnar kör t ex Mine Lotta och Stjärnviking som Frida är delägare i och Frida kör C.C.Boy som Gunnar äger.

De två grannarna har i år vunnit fem lopp tillsammans, ingen blir förvånad om den siffran har ökat innan året är slut. Eller varför inte redan idag fredag.

Bilden: Frida Johannson och Gunnar Kylén uppvaktas av Johanna Karlin från Årjängstravet efter att de varit månadens hästare i maj ifjol (Frida och hennes pappa Lars-Åke Johansson blev i år månadens hästägare i Årjäng för augusti, efter Stjärnvikings framgångar).

Publicerad den 18 september 2020. kundtjanst@travsport.se