Foto: Maria Holmén, TR Bild

Simon Wall och "Jossan" SM-vinnare

En nybörjare i travet med ett strålande facit. På lördagen segrade Simon Walls stjärna Silver Jossan i Svenskt Mästerskap för kallblodiga ston med en kvarts miljon i förstapris. Den 22-årige amatörtränaren från Bollnäs låg ner och grät ut sin lycka på stallbacken efter loppet. – Jag hade varit nöjd om hon tjänat lite pengar och nu är vi SM-vinnare!


Simon Wall kom in i travet via ridsporten för några år sedan och hårdsatsar nu som tränare och uppfödare på amatörbasis på en nyinköpt gård hemma i Bollnäs. Wall tränar för dagen fyra hästar. Stjärnan i stallet Silver Jossan kom igång på allvar först som sexåring i fjol då hon under sin första säsong för sin nye tränare blev Sveriges segerrikaste kallblodiga sto med nio segrar (och en andraplats) på elva starter. Målet har hela tiden varit SM med Silver Jossan och på lördagen var det dags för examen.

Kusken Peter Eriksson gav Silver Jossan ett lopp utvändigt ledaren och lite överraskande var sjuåringen överlägsen motståndet. Alfie med 1,7 miljoner kronor på kontot bjöd strid sista biten men fältets minst rutinerade häst höll enkelt sin uppvaktare bakom sig i målskjutsen i SM-loppet för kallblodiga ston.

– Det är så fruktansvärt stort det här och det största jag varit med om i travet. Jag hade varit nöjd om hon tjänat lite pengar och nu är vi SM-vinnare! sa Simon Wall.

Under juldagen i fjol tog den unge amatörtränaren karriärens största seger med Silver Jossan. Lördagens SM med 250 000 kronor till vinnaren övertrumfar emellertid allt. Bollnästränaren Peter Eriksson är stående kusk i Walls stall.

– Peter Eriksson betyder jättemycket. Han är en stor stöttepelare för mig, sade storvinnaren.

Peter Eriksson om segern:

– Jag är full av beundran både för Simons träning och hästens inställning. Den utveckling Silver Jossan haft sedan hon kom till Simon, den finns nästan inte.

Mikael Wikner, Kanal 75