Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Tommy Holmgren fortfarande i topp

Gunnar Melander (född 1947) och Jan Norberg (född 1945) är exempel på 40-talister som de senaste veckorna synts i media efter sina segrar. Gunnar vann Svensk Mästerskap för kallblod med Månlykke A.M. på Bergsåker i slutet av augusti och Janne Norberg slog till med en trippel i Umeå nu i helgen. Men de har en bit kvar till Tommy Holmgren (född 1939) som är äldsta segrande kusk i Sverige.


Tommys senaste seger kom med Capture på Jägersro den 24 september ifjol. Då var Tommy 80 år 1 månad och 16 dagar (eller om du så vill 29 267 dagar) gammal. I år har Tommy kört två lopp, men utan att få segerdefilera.

Tommys senaste seger kom med Capture på Jägersro den 24 september ifjol. Då var Tommy 80 år 1 månad och 16 dagar (eller om du så vill 29 267 dagar) gammal. I år har Tommy kört två lopp, men utan att få segerdefilera.

– Jag är i bra form och jag hoppas få köra någon häst från Christoffer Erikssons stall framöver meddelar Tommy när vi slår honom en signal.

Tommy Holmgren är ende segerkusk över 80 år på vår lista. Två är Sven-Erik Landin som var 78 år, 11 månader och 11 dagar när han ifjol vann med Couteau Rapide i Gävle. Sven-Erik har nu hunnit att fylla 80 år, men han har i år inte tagit ut någon körlicens.

Trea är Olle Elfstrand som var 78 år, 6 månader och 19 dagar gammal när han ifjol vann med Domingo Frei på Vaggeryd. Olle är fortfarande proffstränare och kör lopp då och då. I år har han kört åtta lopp med ett andrapris som bäst. Skulle Tommy Holmgren förbli segerlös så kan Olle gå förbi om han vinner lopp 16 april 2021 eller senare.

Därefter följer: 4) Bengt-Åke Eriksson, 5) Karl-Gösta Edman, 6) Arne Forsberg, 7) Jan I Jönsson, 8) Lars-Erik Nilsson, 9) Bengt Eriksson och 10) Per-Olof Svantesson.

Att äldre kuskar vinner lopp är inte helt ovanligt. Alla kuskarna på vår lista har vunnit lopp de tre senaste åren, utom Karl-Gösta Edman. Men han kunde i söndags istället glädja sig åt en seger som hästägare, då hans Vollanfaks vann i Årjäng.

Jan I Jönsson var en gång i tiden proffstränare på Solvalla, nu har han B-licens och driver ett litet stall i Bro. På träningslistan finns två starthästar och båda har vunnit lopp för Janne i år. Jönsson är ensam i toppen med seger som kusk under 2020.

Vi återkommer inom kort med unga vinnare.

Publicerad onsdag 9 september 2020. kundtjanst@travsport.se