Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Två nya champions klara

80-talisterna Jimmy H Andersson (bilden) och André Eklundh, där har ni de två kuskar som nyligen bärgat var sitt championat. Jimmy i söndags på Dannero och André på Vaggeryd, en vecka tidigare.


Jimmy H Andersson, född 1982, ordnade sitt championat genom seger i årets sista lopp på Dannero. 12 segrar fick han ihop totalt och därmed blev Ulf Ohlsson tvåa och Magnus A Djuse trea. Tidigare i år har Jimmy varit tvåa i championstriden på Oviken så denna seger var extra skön. Hemma har han sedan tidigare också ett championat från Lycksele 2005.

Jimmy H Andersson har jobbat åt Svante Båth och var t ex skötare till Poochai och Conlight Ås - vinnarna av Svenskt Travderby 2014 och 2015. Nu siktar han på att starta upp en egen verksamhet och därför utbildar han sig just nu på Wången.

Han är en rutinerad kille som kört ett par tusen lopp och segerdefilerat 224 gånger (inklusive sex s k B-lopp). I år har han vunnit 28 lopp och det är nytt personligt rekord. Segrarna har han tagit på Bergsåker (1), Bollnäs (2), Dannero (12), Hagmyren (2), Oviken (2), Solänget (3), Umåker (4) och Östersund (2).

Första segern togs 2001 och han har fina segrar på V75 med Sugar R.S. (2013) och Bearhawaii (2014). Han har även varit i Frankrike och vunnit lopp. Segervapnet var Monas Invercote och segerchecken var på 133 752 kronor. Lägg därtill att han vann Amatör-SM med Andre Agassi för nästan prick ett år sedan.

En annan Andre är André Eklundh, född 1986, tränare med A-licens på Åby. I år har André vunnit 61 lopp som kusk och han är på god väg att slå sitt tidigare rekord från ifjol, som är 75. Segrarna har tagits på Axevalla (11), Färjestad (5), Halmstad (4), Jägersro (3), Mantorp (6), Solvalla (3), Vaggeryd (6), Åby (13), Årjäng (7) och Örebro (3).

Championatet i Vaggeryd bärgades genom 31 starter och sex segrar. En snygg segerprocent på 19,4 (och sju andrapris och fyra tredjepris). Carl Johan Jepson och Johan Untersteiner hade fem segrar var och blev tvåa och trea. Det här var Andrés första championat.

Totalt har André kört över 5 000 lopp och vunnit 530 (inklusive fyra B-lopp). Första segern kom 2004 och den senaste i lördags på Solvalla i ett STL-final med Uncle Töll. En helt egen produkt som nu vann Klass II-finalen och 220 000 kronor.

Felicity Shagwell är en av de hästar vi förknippar André med. Hon var med i flera årgångslopp och sprang in nästan 1,2 miljoner kronor för André innan hon lämnade honom och togs till USA.

Klara kuskchampions 2020

Arvika-Björn Goop
Dannero-Jimmy H Andersson
Lindesberg-Jorma Kontio
Lycksele-Ove A Lindqvist
Oviken-Mats E Djuse
Tingsryd-Jim Oscarsson
Vaggeryd-André Ekelund

 

Siffror tom 27 september och vi återkommer med info om tränarchampionaten.

Publicerad tisdag 29 september 2020. kundtjanst@travsport.se