Foto: TR Bild

Godkänd montéprestation krävs i Monté-SM 2021

Monté-SM rids på Åby 9 oktober. Fram till ifjol har alla svenskfödda hästar fått tävla i Monté-SM, oavsett om hästen tidigare startat i monté eller inte. Från och med i år ändras villkoren, då vi kräver att SM-deltagarna ska ha minst en godkänd montéprestation i bagaget.


Huvudregeln är att hästar som tjänat minst 200 000 kronor inte behöver gå ett montékval innan de startar i ett montélopp första gången, vilket mindre rutinerade hästar alltså måste göra. Men eftersom Monté-SM oftast ingår som ett av loppen där ATG har sitt stora V75-spel, är det extra viktigt att spelarna kan bedöma hästens förutsättningar på ett så bra sätt som möjligt.

- Vi tycker det är värdefullt att montésporten får synas på bästa sändningstid ihop med de övriga SM-loppen. Samtidigt är det förstås önskvärt att spelarna inte känner onödig osäkerhet inför Monté-SM. Därför skärper vi propositionen något och lägger till att alla SM-hästar tidigare ska ha gjort minst en godkänd montéprestation, i kval eller lopp. Vi vill berätta detta redan nu så att tränarna till eventuella kandidater för Monté-SM kan planera sommarens matchning på ett så bra sätt som möjligt, säger Svensk Travsports t f sportchef Per Wetterholm.

Publicerad torsdag 8 april 2021. kundtjanst@travsport.se