Foto: privat/Tom Jönehag

Jill Ivarsson och Cassandra Herrmann är Årets unga förebilder 2021

Vi alla har någon man ser upp till, någon man vet att man kan lita på, någon som är en god ambassadör för det som ligger en varmt om hjärtat och som har framtiden i sina händer. Det är vad Svensk Travsports utmärkelse, Årets unga förebild, handlar om och i år gick det till Jill Ivarsson (till vänster), Dannero, och Cassandra Herrmann (till höger), Romme.


Under vårkanten har nomineringar från allmänheten samlats in för att sedan låta en jury utse vem som vem som ska få utmärkelsen som Årets unga förebild 2020. Kriterierna som låg till grund var bland annat sportsliga resultat och framgångar, ledare i travskolan eller annan utbildningsplats och om man på annat sätt utmärkt sig som en god förebild för andra. När juryn skulle enas om en person som skulle få utmärkelsen hade de svårt att enas om bara en bland årets många och välskrivna nomineringar. När juryn till slut enats var det med två unga förebilder, Jill Ivarsson och Cassandra Herrmann. I vanliga fall delas utmärkelsen ut, tillsammans med ett stipendium på 10 000 kr, i samband med Elitloppet. Men med anledning av coronapandemin har prisutdelningen fått senareläggas och pristagarna kommer bjudas in till ett senare tillfälle. Tillkännagivandet av priset gjordes istället i samband med den livesändning som Svensk Travsport genomförde under torsdagskvällen den 29/4.

Jill är en 21 år ung tjej som satsar helhjärtat på travsporten. Hon kommer från ponnytravet, men har sedan den dagen hon hade åldern inne ägnat sig helt åt stora travet. Jill tränar idag 7 hästar och har precis skaffat en egen hästgård. Hon brinner för travet och lägger varenda minut på sina hästar. Jill jobbar som instruktör på Dannero Travskola, och är mycket omtyckt av såväl elever som övriga kring henne. Jill är med sitt engagemang och sin positiva syn en energikick för alla som möter henne.

Cassandra är en tjej med många roller inom travsporten både som framgångsrik tävlingskusk och ledare på travskolan i Romme. Rollen som ledare för både barn och vuxna gör att hon i alla sammanhang behöver visa sina bästa sidor vilket inte är något framtvingat utan ligga henne fullt naturligt. Utöver sina engagemang på travbanan och i travskolan har Cassandra också ett stort intresse för avel och har fått sin ponnyhingst godkänd för avel. Hon har ett högt säkerhetstänk i alla situationer och förespråkar att hästen ska utvecklas från sin nivå och inte skyndas på.

– Med tanke på Jills och Cassandras engagemang och bidrag till travsporten är hon inte bara en förebild men även en nyckelperson till att rekrytera fler och att bevara personer inom travsporten. Den glädjen och trygghet som de båda sprider är något att ta vara på och att förmedla bland fler, säger Molly Eriksson, ansvarig för ungdomsfrågor på Svensk Travsport.

Utdrag ur nomineringarna:
"Jill är med sitt engagemang och sin positiva syn en energikick för alla som möter henne. Hon lär ut sina kunskaper till såväl barn som vuxna, och tvekar aldrig att hjälpa till när någon behöver ett handtag. Hon bibehåller alltid sitt lugn, vilket smittar av sig på hästarna, och lever sitt liv till fullo i travsportens tecken. Jill varvar kursverksamhet där hon är omtyckt instruktör med att träna och tävla med egna och andras hästar, och visar med varje ord och handling att hon har hjärtat i travsporten. Hon ägnar varje ledig tid till att träna/tävla med egna och andras hästar, och är med sitt engagemang en spännande förebild för många unga att kunna följa på tävlingarna. Hon delar gärna med sig av sin kunskap, och förklarar gärna varför saker och ting är som de är, när hon utbildar andra."

"Cassandra är en tjej med många roller inom travsporten både som framgångsrik tävlingskusk och ledare på travskolan i Romme. Cassandra tränar upp och kör in sina tävlingshästar och har stor insikt i helheten kring vad en ponny/häst behöver för att lyckas. Rollen som ledare för både barn och vuxna gör att hon i alla sammanhang behöver visa sina bästa sidor vilket inte verkar vara något framtvingat utan ligga henne fullt naturligt. Ett högt säkerhetstänk i alla situationer och att ponnyn/hästen ska utvecklas från sin nivå och inte skyndas på ligger i hennes helhetstänk och syns både privat och i rollen som ledare. Att hon även fått sin hingst godkänd och visar hingstar på hingstvisningar gör att hon även har rollen som del i ponnytravets framtida avel. Det är viktigt att vi får fram hållbara och glada ponnys som kan fungera både på och vid sidan av travbanan.”

Publicerad fredag 30 april 2021. kundtjanst@travsport.se