Första mottagarna av Jim Fricks nya stipendium

När Jim Frick gick bort 2020 startades en stipendiefond i hans namn där organisationer, travsällskap och enskilda privatpersoner bidragit med pengar. Syftet är fortsatt att stötta unga inom travsporten och nu är de två första stipendiaterna utsedda. De 30 000 kronorna delas mellan den unge Rommetränaren Frida Staaf och den nystartade B-tränarföreningen på Jägersro.


- Det är väldigt roligt att det inkommit så många ansökningar till Jims stipendie redan nu det första året vi delar ut det på det här sättet. Det har varit en tuff uppgift att välja ut två stipendiater men vi tycker att vi landat i två väldigt värdiga mottagare som bidrar till travsporten på olika sätt, säger Åsa Frick.

Frida Staaf, född 2002, är B-tränare på Romme som får stipendiet då hon trots sin ringa ålder redan börjat skapa sig ett rykte om att kunna omvandla ”omöjliga” hästar. Idag har hon 5 egna hästar och en i träning på sin träningslista. Hon brinner för att hjälpa hästar som tappat självförtroendet eller är för stressade att tävla genom att ge dem den tid de behöver. Ett lysande exempel är hennes egenägda häst Gobernador Sisu som skulle ge upp karriären som treåring men som efter ett och ett halvt år med Frida nu tävlar för fullt och älskar det. Frida Staaf kommer att använda stipendiet för att utveckla sin verksamhet genom bland annat inköp av utrustning.

Jägersro B-tränarförening får stipendiet för deras satsning på att hjälpa unga travintresserade att ta storhästlicens. Föreningen är tämligen nystartad men har redan ett berömvärt fokus på att fånga upp unga som ponnytravkuskar och hjälpa dem till att ta storhästlicens. De erbjuder bland annat utlåning av utrustning och hästar samt hjälp med boxar inne på Jägersro. Med stipendiet kan de fortsätta att utveckla sin verksamhet och hjälpa fler ungdomar att gå över till storhästar när de känner att de är klara med sitt ponnytävlande.

Stipendiaterna utses av Jim Fricks fru Åsa Frick ihop med deras barn samt representanter från Svensk Travsport och Siljans Travsällskap.

Stipendiet kommer att delas ut vid en ceremoni på Dalatravet Rättvik i samband med deras STL-tävlingar nu på lördag den 7 augusti.