Pegasus lägesrapport november – bana för bana

Här är Pegasus lägesrapport för årets första elva månader där vi räknat hur många av banregionernas hästar, licensinnehavare, travskoleelever och hästägare som varit aktiva – i år och förra året. Vi visar även antalet tränarsegrar och hur välfyllda startlistorna varit på respektive bana.


Pandemins påverkan gör det svårt att jämföra utvecklingen 2021 och 2020. Vi har till och med november kört 156 lopp fler än ifjol, men trots fler lopp ligger vi något under förra årets totalsiffror för hästars och hästägares starter. Antalet unika svensktränade hästar, licensinnehavare och hästägare som startat ligger ett par procent lägre. Det syns också att den nya regeln som hindrar minderåriga att köra vanliga lopp har hållit tillbaka möjligheten för unga att debutera, i år har vi bara haft 60 unga debutanter jämfört med 90 vid samma tid ifjol. De svenska tränarna har tagit hela 302 fler segrar i år vilket delvis beror på att vi arrangerat fler lopp men även på att konkurrensen från gästande utländska tränare inte varit lika tuff i år. Ponnysporten är nu klar med årets tävlingssäsong men där gör pandemin jämförelserna med fjolåret ännu svårare. 2021 har dock varit klart bättre än 2020 för ponnysporten.

Startlistorna på banorna är inte lika välfyllda som ifjol (antal startande hästar per lopp). Vi är istället tillbaka på den nivå som fanns innan pandemin. En märklig men nu allt tydligare effekt av pandemin var att år 2020 blev ett bra år för just travsporten i Sverige. Fler svenska tränare och hästar kom till start då, förmodligen för att travfolket hade lite mer tid att träna sina hästar. Pandemin gjorde att många amatörtränare jobbade mer hemifrån, och andra kanske var permitterade delar av året. Fler hästar kunde därför bli startklara helt enkelt. Men även de utländska tränarna som skaffade tillfälliga filialer i Sverige 2020 gjorde att startlistorna fylldes. I år 2021 är vi tillbaka på lite mer normala nivåer.

Pandemin har förstås även påverkat travskolans möjligheter att hålla öppet och det är stora variationer i de olika regionerna både 2020 och 2021. November 2021 har dock varit relativt bra, åtminstone jämfört med fjolåret, vilket gör att vi tagit oss förbi fjolårets travskolesiffra igen.

I rapporten ser du siffror för varje bana/banregion.

 • Licensinnehavare i banregionen som startat.
 • Licensinnehavare i banregionen som debuterat eller återkommit efter lång frånvaro.
 • Ponnykuskar (alla åldrar) i banregionen som startat.
 • Ponnykuskar (8-15 år) i banregionen som debuterat.
 • Banregionens hästars starter (räknat på den banregion där hästen är uppstallad).
 • Antal unika hästar i regionen som startat (räknat på den banregion där hästen är uppstallad).
 • Banregionens hästägares starter (räknat på den banregion där hästägarföreträdaren är skriven).
 • Antal hästägarföreträdare i banregionen som startat (räknat på den banregion där hästägarföreträdaren är skriven).
 • Hemmatränarnas segrar i vanliga lopp och i STL.
 • Hur välfyllda har startlistorna varit?
 • Elever i travskola som gått minst tre lektioner.

Pegasus lägesrapport för november 2021 finns att hämta här nedanför.