Travskolorna prisas för sitt engagemang för Mustaschkampen

För andra året i rad levererar Sveriges travskolor en härlig summa pengar till Mustaschkampen och kampen mot prostatacancer. Totalt samlade travskolorna tillsammans in 379 107 kronor i november, pengar som går direkt till forskning, utveckling och kunskapsspridning om Sveriges vanligaste cancersjukdom.


Travskoleinsamlingen skedde som ett samarbete mellan ATG®, Svensk Travsport och landets travbanor och var utformad som en utmaning mellan banornas travskolor. De travskolor som samlade in mest pengar belönas nu med pengar som går till att utveckla verksamheten på travskolorna.

– Det är inspirerande och väldigt glädjande att se hur travskolorna runt om i landet har engagerat sig i Mustaschkampen. Det visar på styrkan inom travsporten när vi jobbar tillsammans för en gemensam uppgift. Att travet genom den fria kreativiteten bidragit till att samla in pengar för en god sak och samtidigt kunnat sprida kunskap om prostatacancer gör mig stolt, säger Maria Croon VD Svensk Travsport.

Mest pengar samlades in av Solängets travskola (Örnsköldsvik) som fick ihop hela 114 031 kronor och därmed belönas med 100 000 kronor av ATG®.
– Vi är väldigt lyckliga! När jag ser tillbaka på den här månaden så har verkligen alla varit med och bidragit, allt från elever till föräldrar och alla som är involverade i och runt Solänget. Det gör mig väldigt stolt! Att få vara med och stötta och sprida kunskap om Mustaschkampen och den här sjukdomen betyder mycket för oss. Min förhoppning är att vi brutit lite av det tabu som råder och i slutändan hoppas jag att det bidrar till att fler testar sig och lär sig mer om den här sjukdomen, säger Erika Lundquist, utbildningsansvarig på Solängets travbana.

Topplista insamlingar
De travskolor som samlat in mest pengar under november och därmed belönas av ATG® är:

1:a plats: Solängets travskola, 114 031:- insamlat (vinner 100 000 kronor).
2:a plats:
 Umåkers travskola, 66 010:- insamlat (vinner 50 000 kronor).
3:e plats: Jägersros travskola, 57 395:- insamlat (vinner 25 000 kronor).
4:e plats:
 Skellefteås travskola 56 931:- insamlat (vinner 10 000 kronor).
5:e plats delas mellan: Örebro/Lindesberg travskola, 24 680:- insamlat (vinner 10 000 kronor) och Hagmyrens travskola, 18 492:- insamlat (vinner 10 000 kronor).

Och vinstpengarna har Solänget redan en plan för.
– Vi har tänkt att pengarna ska gå tillbaka till våra hästar. Alla våra hästar ska få ett vindskydd i hagen och också en värmebalja så att de kan dricka varmt vatten även när det är kallt ute, avslutar Erika.

Publicerad onsdag 1 december 2021. kundtjanst@travsport.se