Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Hail Mary blev Årets Häst

Hail Mary! Det blev valet när Årets Häst för 2020 utsågs på Hästgalan i TV12 och TV4 på lördagskvällen. Hail Mary, som tränas av Robert Bergh, röstades också fram till Årets fyraåring med 91% av rösterna och hästens skötare Charlotte Andersson tilldelades Stig H. Johanssons stipendium.


Hail Mary kan se tillbaka på en fantastisk fyraåringssäsong med 12 segrar på 14 starter, han blev också vinstrikaste av alla hästar med 6,8 miljoner kronor och största segern kom i Svenskt Travderby.

– Det värmer verkligen, det har varit ett fantastiskt år. Nu får vi sitta lugna i båten och se hur vi ska lägga upp årets säsong. Stort tack alla för detta, sa en nöjd Robert Bergh och skålade med tv-tittarna.

– Det känns overkligt och fantastiskt roligt. Det var ju en ära att bara bli nominerade och vi är så glada och stolta över detta. Och allt vi fått vara med om tillsammans med Bergharn och hästen. Och vad vi kommer att få vara med om framöver, sa den glade delägaren Mehdi Yazdanpanha i segerintervjun.

Björn Goop röstades fram till Årets Kusk. Triumfen i Prix d'Amérique vägde säkert tungt och han tränar även Årets treåring Eagle Eye Sherry. Daniel Redén kan se tillbaka på ett år med nya stora framgångar och tog tredje raka titeln som Årets tränare. En av hans många stjärntravare – Diana Zet – röstades fram som Årets sto.

Emilia Leo samlar på utmärkelser. Tidigare har hon tilldelats Stig H:s utbildningsstipendium, Helen Anns Pris och Årets komet. Efter stora framgångar i sadeln 2020 hyllades hon med Svensk Travsports Montépris. Katja Melkko och Jasmin Ising är två andra kvinnor med mycket goda resultat och fick ta emot Helen Anns Pris respektive Årets komet.

Här är alla pristagare på Hästgalan

Årets Häst: Hail Mary
Årets tvååring: Islay Mist Sisu
Årets treåring: Eagle Eye Sherry
Årets fyraåring: Hail Mary
Årets Äldre: Very Kronos
Årets Sto: Diana Zet
Årets Kallblod: Månlykke A.M.
Årets Komet: Jasmine Ising
Årets Tränare: Daniel Redén
Årets Kusk: Björn Goop
Helen Anns Pris: Katja Melkko
Svensk Travsports Montépris: Emilia Leo
Stig H:s skötarstipendium: Charlotte Andersson, Anne-Sofie Johansson

Publicerad lördag 6 februari 2021. kundtjanst@travsport.se