Underårig kusk startade på Eskilstuna

Med anledning av förändringar i den nya spellagstiftningen införde Svensk Travsport vid årsskiftet en ny regel att ingen kusk under 18 år får delta i lopp där det arrangeras spel. Ansvaret för att kontrollera detta har Svensk Travsport. Det har nu upptäckts att en kusk under 18 år trots förbudet startat i ett lopp på Eskilstuna den 12 januari.


I lopp 10 i Eskilstuna 12 januari 2021 startade häst nr 1 Filuren med kusken Victor Remneby. Victor Remneby var vid tävlingstillfället minderårig (han fyller 18 år i mars). Felet upptäcktes den 1 februari av ATG som omedelbart informerade Svensk Travsport.

Det som skett är ett mänskligt misstag vid kontrollen av startanmälan till det aktuella loppet. När den nya lagen om spel på underåriga infördes agerade Svensk Travsport och ändrade i reglementet. Det infördes också en tillfällig, manuell, kontrollfunktion för att underåriga inte ska kunna anmäla sig till lopp där det arrangeras spel. Från och med imorgon, den 3 februari, kommer denna funktion att vara helt automatiserad.

Svensk Travsport har skickat en redogörelse till sin partner ATG gällande ärendet och hur det kunde inträffa. ATG har också informerat Spelinspektionen om det aktuella fallet.

Svensk Travsport har gått igenom samtliga övriga lopp och tävlingsdagar under 2021 och inga underåriga kuskar eller ryttare har startat utöver den aktuella händelsen den 12 januari.

För frågor, kontakta:
Petter Johansson, sportchef Svensk Travsport
petter.johansson@travsport.se

Publicerad den 2 februari 2021. kundtjanst@travsport.se