Finalklara till sommarfinalen i Juniorchans

Lördag 7 augusti körs Juniorchansens sommarfinal i Rättvik under STL-dagen. De femton som lyckats bäst som juniorer i sulkyloppen med Juniorchans under perioden 1 mars 18 juli har möjlighet att delta. Du hittar de femton finalklara namnen och reserverna nedan.


Sammanlagt har det körts 92 sulkylopp med Juniorchans sedan starten 1 mars. I loppen har både äldre och minderåriga kunnat starta, och loppen har körts utan totospel. De minderårigas resultat ligger nu till grund för finalen, där de femton som lyckats bäst får vara med.

Från början var det tänkt att finalen skulle ha tolv platser, men eftersom det förekommit två olika uppgifter i kommunikationen kring uttagningsmetoden, har finalplatserna utökats till femton.

- Vår egentliga tanke var att ta ut finalplatserna efter placeringar, men det har även kommunicerats på vissa ställen att uttagningen skulle ske efter poäng. Det skiljer två namn på topp-tolv beroende på vilken av de olika uttagningsmetoderna man räknar, men alla fjorton får nu alltså en finalplats. Den femtonde finalplatsen, och även eventuella reserver, tas ut efter placeringslistan, förklarar Svensk Travsports tf sportchef Per Wetterholm.

Så här ser listan för finaldeltagandet ut.

15 finalplatser:
Johansson Gustav (Hd)
Persson Alex (Hd)
Fredriksson Moa (Bo)
Handfast Malte (Ax)
Pettersson Emelie (Bs)
Ritzman Axel (Hd)
Halvarsson Ella (Ro)
Ung Ella (Bs)
Demby Sandra (U)
Stafström Mika (J)
Edqvist Nicole T (F)
Johansson Frida (År)
Odder Maja A (J)
Sundgren Victor (Ax)
Lindberg Selma (År)

Reserverna tas in efter placeringar (1 mars – 18 juli) och följande kuskar står närmast på tur om någon av de ordinarie finalisterna inte kan eller vill deltaga:

Reserver: 1:a 2:a 3:a 4:a 5:a> Opl Pengar
Sundbom Herman (Ax) 0 1 0 0 2 0 16 000
Hubertsson Josefin (S) 0 1 0 0 2 0 9 100
Heidenberg Emilia (Ös) 0 1 0 0 2 0 9 000
Eriksson Tilde (Sk) 0 0 0 2 1 0 12 000
Edler Pålsson Linnéa (Ös) 0 0 0 1 1 2 5 600
Kraft Evelina (Ro) 0 0 0 1 0 0 2 500
Bergström Johanna (G) 0 0 0 0 3 2 7 100

Kuskarna rankas efter antalet förstaplaceringar, andraplaceringar, tredjeplaceringar, fjärdeplaceringar och övriga prisplaceringar (femteplatser och neråt) sammanräknat, därefter oplacerade. Vid lika ställning avgör prispengar, och i sista hand är det lottning.

Startanmälningarna till finalen sker söndag 1 augusti. Finalkuskarna kan komma överens med en tränare om en styrning i finalen, och i så fall bekräfta den styrningen vid kuskkompletteringen. För övriga finalkuskar sker lottning. Hästarna tas ut efter startpoäng. Om det av någon anledning inte startanmäls fullt antal hästar i finalen, har de kuskar företräde som kommit överens med en tränare om styrning.

Uttagningsmetod till kommande Juniorchans-finaler

Vilket uttagningssystem gäller inför montéfinalen 31 oktober och vintersulkyfinalen 26 december?

- Då tar vi ut finalisterna helt efter placeringar, alltså de resultat som de minderåriga gör i Juniorchans-loppen. Flest antal segrar, andraplatser, tredjeplatser och fjärdeplatser samt femteplatser och övriga prisplacerade sammanräknade, därefter oplacerade. Vid lika ställning avgör prispengar, och i sista hand är det lottning. För montéfinalen är det perioden 1 mars – 17 oktober som ligger till grund för finaldeltagande, och för vinterfinalen är det 19 juli – 14 december som gäller, säger Per Wetterholm.

Publicerad den 19 juli 2021. kundtjanst@travsport.se