Stiftelsen Järvsöfaks är bildad

Kallblodskungen Järvsöfaks är en av travsportens största profiler genom tiderna. Hans betydelse för travsporten i allmänhet, och för kallblodsrasen i synnerhet, går inte att överskatta. I oktober 2020 gick Järvsöfaks bort, 26 år gammal, och sörjdes av en hel travvärld. För att hedra Järvsöfaks minne och främja den framtida kallblodssporten har nu Stiftelsen Järvsöfaks bildats.


Idén om en stiftelse i Järvsöfaks namn kommer från hans uppfödare, tränare och livslånga vän Jan-Olov Persson. Syftet med stiftelsen är att i samverkan med kallblodsorganisationen Sleipner främja kallblodstravaren och kallblodssporten i Sverige genom utbildning, forskning och utveckling samt att lyfta fram engagerade personer inom kallblodssporten.

Kallblodstravaren, den moderna arvtagaren till den svenska lanthästen, är vårt unika bidrag till travsporten i världen. Kallbloden är också själva grunden till den svenska travsporten, det var med sina arbetshästar som bönderna tävlade mot varandra i travsportens ungdom. Kallblodstravaren är den nu levande kopplingen till travets historia och Stiftelsen Järvsöfaks mål är att skapa förutsättningar för en fortsatt hållbar utveckling av kallblodssporten in i framtiden.

- Kallblodsrasen ligger mig såklart oerhört varmt om hjärtat. Jag är väldigt glad över att Järvsöfaks namn får leva kvar och att hans stiftelse kan bidra till en levande kallblodssport i framtiden. Jag är tacksam att så många olika organisationer engagerat sig i stiftelsen och jag hoppas såklart att fler vill vara med och bidra och stötta stiftelsen, säger Jan-Olov Persson.

Stiftarna består förutom av Jan-Olov Persson också av Svensk Travsport, ATG, Södra Hälsinglands Travsällskap, Norra Hälsinglands Travsällskap, Travklubben Sleipner och Menhammar Stuteri. Som medgrundare finns också Agria Djurförsäkringar och Hudiksvalls kommun.

Stiftelsen lanseras nu och kommer att uppmärksammas på Järvsöfaks hemmabana Arena Hagmyren i samband med tävlingarna den 6 juli där loppet Järvsöfaks Minne avgörs. Jan-Olov Persson kommer delta under dagen och berätta mer om stiftelsen och Järvsöfaks karriär. Lanseringen av Stiftelsen Järvsöfaks fortsätter därefter att uppmärksammas ytterligare under en hel Järvsöfaksvecka. Den inleds i samband med att Arena Hagmyren arrangerar STL-tävlingar med V75® den 31 juli och fortsätter över den följande veckan med både Svenskt Kallblodsderby på Östersundstravet och Svenskt Kallblodskriterium på Dannero.

Vill du bidra?

Swisha ditt bidrag till 123 242 3481 eller skicka in det på bankgiro 5695-2930. Ange din mejl och postadress.

För mer information, kontakta:
Olof Karlander, ordförande Stiftelsen Järvsöfaks
Mail: olof@karlander.eu
Tfn: 076-882 82 72