Foto: Lisa Näsvall

Två raka för vinnarskallen Moa

Moa Fredriksson är 17 år och tänker sig en framtid inom travet. Farmor är travtränaren Gunnel Fredriksson i Boden som hjälpt barnbarnet i karriärstarten med hästar att köra i loppen. Nu i juli kom första och andra segern för Moa inom loppet av några dagar. – Jag var nära första segern redan i mars men blev slagen på linjen och det kan säga kändes väldigt störande just då, säger vinnarskallen Moa.


Med en farmor och en faster som travtränare och en farfar som är travamatör i Boden föddes Moa Fredriksson in i travsporten på ett naturligt sätt. Som liten blev det travskola på Bodentravet och därefter kuskande i ponnyloppen. Helger och lov har tillbringats hos Gunnel Fredriksson, en av landets få kvinnliga proffs i sporten. Hanna Olofsson är faster till Moa och travtränare även hon.

– Jag är en del hos Hanna också men mest hos farmor. Pappa är hästvan men har aldrig hållit på riktigt. Han gillar mera att spela på trav! Mamma håller med ridning, säger Moa.

Nästa år tar hon examen från restauranglinjen och hoppas kombinera arbete i kök med hästar den första tiden.

– Men jag är ju mer intresserad av hästar om man säger så. Kanske om jag kan extrajobba på restaurang men huvudsakligen jobba med hästar. Det mesta i ett kök är roligt. Men baka och göra desserter gillar jag bäst. Farmor och Hanna har börjat klaga på att det var för länge sedan jag bakade något till stallet, så jag måste väl ha med mig något till dem snart igen.

Två raka segrar

Eftersom Moa Fredriksson är under 18 år är hon hänvisad till att köra lopp i Juniorchansen, lopp utan totospel. I förra veckan slog hon till med karriärens två första segrar efter varandra. På torsdagen kom första segern med Super Organic i Boden, söndagen efter fortsatte hon i ett Juniorchansen-lopp i Skellefteå och även där blev det seger.

– På förhand hade jag mycket mer förhoppningar på So Chic som jag vann med i Skellefteå. Super Organic hade jag då verkligen noll förväntningar på, men han kunde vinna med fem längder.

Ett hästminne

Klämmer man Moa lite så kan hon nästan i detalj redogöra för loppscenariot i kuskdebuten i Skellefteå i februari förra året med hästen Shakira Degli Dei och nästan samtliga övriga lopp hon deltagit i under 2020 och 2021. Den knappa förlusten i vintras med Glamour du Desert grämer henne fortfarande. Segerloppen i karriärstarterna 25 och 26 var desto roligare. Hon har ett minne för hästars uppträdanden och kanske ett mänskligt "hästminne" också?

– Jag har ju inte kört så jättemycket ännu och det är nog därför jag kommer ihåg. Inte allt så klart. Men det stämmer nog att jag minns hästar och lopp, säger hon.

Trea i juniorligan

För travets juniorer som samlat flest poäng i sulkyloppen under året (en separat liga för monté), väntar en sommarfinal i Juniorchansen i Rättvik, lördagen 7 augusti. Ligan toppas för närvarande av Gustav Johansson från Halmstad, före en annan Halmstadkusk, Alex Persson. På tredje plats Moa från Vittjärv i Boden med en säkrad finalplats.

– Det finns ju ganska få lopp i den här Juniorchansen. Skellefteå har en breddloppsdag 30 juli då det är ett eller två lopp utskrivna. Jag hoppas att farmor har någon häst som kan vara med då. Det blir i så fall det sista jag hinner med innan finalen. Jag vill göra båda sakerna som att träna och tävla, men vill helst köra lopp så mycket som möjligt. Jag tycker att det är så roligt. Eller säg så här; att sköta om hästen och vara med och träna den o c h köra loppen. Då är det bäst, säger Moa Fredriksson, som ser fram emot sin 18-årsdag i maj nästa år.

Mikael Wikner, Kanal 75