Foto: Svensk Travsport

Ett intensivt första halvår och positiv känsla

Efter ett annorlunda och i vissa fall extremt 2020 har första halvåret av 2021 kunnat präglas mer av ett verksamhets- och utvecklingsinriktat arbete. När vi gick in i 2021 så var det med tillförsikt och försiktigt positiva trender på områden som ekonomi och med en förhoppning om att året skulle innebära att vi skulle kunna försiktigt välkomna en mer öppen värld igen. Efter ett intensivt första halvår är det alltid bra att blicka tillbaka för att se hur mycket som faktiskt hänt såhär i ”halvtid”.


Det händer mycket inom travsporten nu, på alla nivåer. Hela sporten är inne i en stor omvandling och efter omregleringen av spelmarknaden har den omvandlingen bara accelererats. Nya ansvar och nya frågor att ta ställning till dyker upp hela tiden och i princip varje del av travsporten påverkas på olika sätt. Som VD på Svensk Travsport är det väldigt inspirerande att vara en del i den här förändringen och se hur vi gemensamt kan få vår sport att växa och bli starkare.

Inför året gjordes ett stort arbete med verksamhetsplaner för alla banor men också Svensk Travsports alla avdelningar. Flera stora projekt och initiativ har dragit igång under året och jag skulle vilja punkta ner några saker som genomförts eller pågår:

  • Till Start – en tydlig breddsatsning där syftet är att genom coacher hjälpa till med matchning av travhästar och travponnyer i hela Sverige. På grund av pandemin har många digitala informationsträffar med teman som foderlära, hästvälfärd, avel och veterinära behandlingar genomförts, vilket varit uppskattat. Sammanlagt har Till Start hjälpt 246 hästar och deras eldsjälar till tränare. Följ gärna arbetet via Instagram här.
  • B-tränarlopp – också en breddsatsning som nu körs på lördagskvällar med 35 000 kr i förstapris (och åtta priser). Satsningen har visat sig vara väldigt populärt och det är nästan alltid fulla lopp. Det har hittills körts 12 lopp och 22 är planerade under resten av året.
  • Juniorchans – den nya lagstiftningen som från årsskiftet förbjuder spel på personer under 18 år tvingade travsporten att snabbt agera. I år körs det därför 350 lopp med det nya villkoret Juniorchans. De kuskar och ryttare som presterar bäst i de här loppen gör sen upp i finaler, den första för kuskarna avgörs på Rättvik den 7 augusti!
  • Digitala ägarskiften - en väldigt efterlängtad utveckling som nu äntligen blir verklighet. Det här är en utveckling som underlättar mycket och på sikt kan vara väldigt viktigt för rekryteringen av nya hästägare. Efter sommaren är det tänkt att version 1 lanseras och mer information kommer!
  • Digitala hingstkataloger - för första gången presenteras nu digitala hingstkataloger för kallblod respektive varmblod på Breedly.com. Ett steg mot att bli ännu bättre på våra digitala produkter. Katalogerna är både nedladdnings- och utskrivbara, men liksom tidigare finns även möjligheten att beställa en katalog i tryckt format.
  • Nya banwebbar – till sommaren kommer 20 banor ha kommit igång med nya hemsidor som byggs på samma teknik som travsport.se. Det här projektet är en stor satsning som hjälper och lyfter alla lokala banwebbar. Under sommaren byggs ytterligare fyra webbar som lanseras under hösten.
  • Ökade kontroller – vi fortsätter med ett starkt fokus på hästvälfärd och vi blir bättre och bättre på kontroller. Två tävlingar har haft så kallat övervakningsstall och det har genomförts 170 oanmälda kontroller och provtagningar i träning. Till det har det också gjorts 450 campkontroller via Travarhälsan. Svensk Travsport har också stärkt och effektiviserat utredningsarbetet i form av utökade resurser och en ny utredningschef i Mattias Falkbåge.
  • Visselblåsarsystem – för att ytterligare stärka arbetet för en ren och rättvis sport där hästar och människor tävlar på lika villkor infördes nyligen ett nytt visselblåsarsystem. Den som sett eller hört någonting som strider mot sportens regelverk eller som påverkar hästars välfärd kan tipsa oss anonymt eller öppet.
  • Nytt sportsystem – vårt administrativa hjärta, sportsystemet, behöver bytas ut och uppgraderas tekniskt. Det kommer att vara ett omfattande projekt som involverar många inom travsporten. Men det är också ett av våra viktigaste konkurrensmedel och för att säkerställa att vår sport kan växa. Planen är också att involvera trav- och galoppsporten i Norge och Danmark i det nya systemet.
  • Förbättrade processer – en följd av den interna utredning som genomfördes i samband med Propulsion-ärendet var att Svensk Travsport ser ett stort behov att förbättra arbetsprocesser, instruktioner och regelverk. Vi har flera hundra instruktioner som underlag för de cirka 12 000 ärenden som hanteras varje år och nu görs en total översyn för att kvalitetssäkra processer och säkerställa en tydlig besluts- och delegationsordning.
  • Lyfta sporten – Svensk Travsport arbetar på flera sätt med att stärka kommunikation kring vår sport, både bredd och elit. Som jag tidigare skrivit om så kommer konceptet ”Vi är sporten” att börja dyka upp efter sommaren där vi hyllar och lyfter alla delar av travsporten. Samtidigt pågår också ett större varumärkesarbete gällande vår högsta tävlingsserie STL där såväl upplevelsen på bana som digital närvaro och bevakning ingår.

Det är bara ett axplock av vad som pågår för tillfället i Hästsportens Hus, många andra spännande och viktiga arbeten pågår som jag hoppas få anledning att återkomma till.

Under våren har jag också ägnat mycket tid åt frågan om travsportens framtida organisation. Jag är en del i den arbetsgrupp som bedriver arbetet på uppdrag av medlemmarna och med styrelsen som styrgrupp. Alla inom travsporten har via lokala rådslag fått möjlighet att diskutera och påverka hur travsporten i framtiden ska organiseras för att bli en modern och attraktiv sport med tillväxt och ekonomisk balans. Det är alla medlemmar i Svensk Travsport, travsällskap och aktivas intresseföreningar, som beslutar hur det ska bli.

Jag vill också beröra en fråga som många ställer till oss, nämligen om när Propulsion-ärendet tas upp för beslut. Vi vill som alla andra att ärendet så snabbt som möjligt ska behandlas men det är inte Svensk Travsport som styr tidsplanen. Frågan ligger nu hos Svensk Travsports Disciplin- och Ansvarsnämnd (STAD) och där är beskedet att ärendet väntas tas upp i augusti.

Ny sportchef är klar

Som de flesta säkert redan sett så kommunicerade vi förra veckan ut att Robert Karlsson, idag vd på Umåker, är den som kommer att axla rollen som Svensk Travsports sportchef från och med i höst. Efter en omfattande och gedigen rekryteringsprocess är jag väldigt glad över att Robert valt att tacka ja till den här mycket viktiga rollen inom travsporten. Jag ser fram emot att han tar med sig sin stora erfarenhet och passion för travsporten in i ledningsarbetet på Svensk Travsport och att han tillsammans med övriga på sportavdelningen tar sig an de utmaningar och möjligheter vi har.

Äntligen publik!

Nu när värmen och sommaren äntligen är här och travets högsäsong är i full gång är det självklart glädjande att vi äntligen kan börja välkomna tillbaka publik på banorna. Än så länge i mindre omfattning och med fortsatt tuffa restriktioner, men de banor som fått möjlighet att genomföra tävlingar i juni med publik på plats har mötts av idel leenden och glädje att återigen få uppleva travsporten live. Det är också tydligt att de aktiva saknat publiken och de har verkligen bjudit på sig själva när då återigen fått segerdefilera under applåder och hejarop. Vi hoppas nu att smittspridningen fortsätter nedåt så att regeringen och Folkhälsomyndighetens plan att lätta på restriktionerna ytterligare den 1 juli står sig. Vi är inte ute ur pandemitunneln ännu, travsporten följer noggrant alla restriktioner och stallbacken är fortsatt en strikt arbetsplats, men vi börjar ändå att se början till slutet.

Så det är med en positiv känsla jag gör bokslut på första halvan av 2021 och blickar framåt. Vi har tillsammans klarat av många stora omställningar men det finns mycket kvar att göra för att fortsätta utveckla sporten. Men först hoppas jag att alla får möjlighet att njuta av lite sommarledighet, och självklart all fantastisk travsport som sommaren bjuder på.

Nu tar också det här VD-brevet ett litet sommaruppehåll och är tillbaka i slutet av augusti.

Glad sommar!

Maria

Publicerad torsdag 24 juni 2021. kundtjanst@travsport.se