Korrigerat resultat i lopp 3 på Bergsåker 210617

I det tredje loppet på Bergsåker under torsdagskvällen startade hästarna 4-9 från fel distans – 2160 istället för 2180 som var meningen. Dessa hästar kommer att diskvalificeras i efterhand efter beslut av Svensk Travsport och resultatlistan och eventuella prispengar korrigeras.


Svensk Travsport grundar beslutet på § 51 i Tävlingsreglementet där det står:

"Körsven/ryttare är själv ansvarig för att ekipage startar från den i programmet angivna distansen och från rätt startspår. Start från gentemot programmet felaktig distans medför diskvalifikation."

Med anledning av detta kommer hästarna Jack M.R., Höstbo Wille, Minea, Styfs Vilda och Ängsbalder att diskvalificeras från loppet. Resultatlistan korrigeras och övriga hästar flyttas upp Prispengar betalas ut utifrån den nya placeringen.

– Hela historien är såklart jättetråkig och det är bara att beklaga att ingen, varken kuskar eller startpersonal, upptäckte att de var på fel distans. Tyvärr kan vi inte få det ogjort utan vi kan bara be om ursäkt och gå vidare. Vi kommer dock ge en viss kompensation för de diskade hästarna, och vi kommer att kontakta respektive tränare under dagen, säger Henrik Lindgren, VD på Bergsåker.

– Det är såklart tråkigt när sådant här inträffar och särskilt nu med så många inblandade. Vi hade ett liknande fall på Årjäng för ett antal år sedan och samma beslut fattades då i och med att det enligt reglementet är körsvennens ansvar att starta från rätt distans, säger Claes Broberg på Svensk Travsport.

Publicerad den 18 juni 2021. kundtjanst@travsport.se