Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Sommarens storloppserie STL Open

Ifjol hade den svenska storloppsserien STL Open premiär, med stort intresse och en rafflande final. Nu startar sommarens löpningsserie för den äldre eliten, med första försöket på Mantorp 5 juni. I september är det stor final på Solvalla med 750 000 kronor i förstapris.


Förra året tvingades europeiska travunionen UET ställa in storloppet Trotting Masters och i pandemins spår är det internationella loppet inställt även 2021. I stället skapade Svensk Travsport en tillfällig svensk storloppsserie – STL Open – som ledde fram till en stor final på Solvalla under Kriteriehelgen. Daniel Redén tog en snygg dubbelseger med Missle Hill före Double Exposure.

Intresset för löpningsserien var stort hos tränarna och därför kommer STL Open köras även i år. I serien ingår de allra största öppna loppen för äldre hästar, från juni till september. I praktiken innebär det alla STL Gulddivisioner plus Hugo Åbergs Memorial, Åby Stora Pris och Sundsvall Open Trot.

- Förra årets STL Open får betraktas som en framgång. Intresset för serien var stort hos tränarna och det var uppskattat med en samlingsserie baserat på några av Sveriges största travlopp. UET Masters återkommer troligen i någon form kommande år, men just nu funkar STL Open som ett mycket bra alternativ för oss i Sverige, säger Per Wetterholm, tf sportchef på Svensk Travsport.

Finalen i STL Open körs på Solvalla söndag 26 september med 750 000 kronor i förstapris. De tio hästar som samlat flest poäng i försöken, enligt ordinarie STL-regler, får vara med i finalen.

- Det är självklart tråkigt att UET Masters ställs in för andra året i rad men det känns positivt och glädjande att kunna erbjuda en serie av våra egna storlopp här i Sverige. Jag, och hela Solvalla, ser fram emot en storslagen final i STL Open under Kriteriehelgen, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

STL Open 2021

Försök:
5/6 Mantorp Östgötaloppet – STL Open, försök 1
12/6 Östersund Jämtlands Stora Pris (Gr II) – STL Open, försök 2
19/6 Boden Norrbottens Stora Pris (Gr I) – STL Open, försök 3
27/6 Kalmar Kalmarsundspokalen – STL Open, försök 4
3/7 Färjestad Färjestads Jubileumslopp - STL Open, försök 5
10/7 Halmstad STL Gulddivisionen - STL Open, försök 6
17/7 Årjäng Årjängs Stora Sprinterlopp (Gr II) – STL Open, försök 7
24/7 Axevalla Axevallalöpning – STL Open, försök 8
27/7 Jägersro Hugo Åbergs Memorial (Gr I) - STL Open, försök 9
31/7 Hagmyren E.J:s Guldsko - STL Open, försök 10
7/8 Rättvik Ego Boys Minne – STL Open, försök 11
14/8 Åby Åby Stora Pris (Gr I) - STL Open, försök 12
21/8 Gävle Gävle Stora Pris - STL Open, försök 13
28/8 Bergsåker Sundsvall Open Trot (Gr I) – STL Open, försök 14
4/9 Jägersro Birger Bengtssons Minne - STL Open, försök 15
11/9 Bollnäs Bollnäsloppet - STL Open, försök 16

Final:
26/9 Solvalla STL Open
2140 m auto. 10 startande. Förstapris: 750 000 kr.

Poängräkning i försöksloppen enligt ordinarie STL-regler.

Tävlingsschemat och poängräkningen följer du på STL-sidan på travsport.se.