Häng med på #stoppakvarkan under veckan

Smittskyddsarbete är lika viktigt för våra hästar som det är för oss människor och i dessa tider är virus och smittor verkligen högaktuellt. Denna vecka, 3-9 maj, pågår en kampanj inom hela hästsverige med fokus på just smittspridning. Även om kvarka är primärt i fokus kan du lära dig mer om hur du kan jobba förebyggande med smittskydd generellt.


Inom hästvärlden har många av smittskyddsdiskussionerna under våren handlat om det stora utbrott av EHV-1 som startade på en hopptävling i Valencia, men viruset finns alltid bland våra hästar. Detsamma gäller för kvarka, en sjukdom som ofta är väldigt stigmatiserande och många därför väljer att tiga om. Målet med kampanjen är att försöka minska stigmat och samtidigt informera om hur man kan jobba förebyggande, både på hemmaplan och på tävlingsplatser och liknande.

Kampanjen Stoppa kvarkan startade ursprungligen i England under namnet Strangles Awareness Week (SAW) av djurskyddsorganisationen Redwings Horse Sanctuary, som själva drabbats. I år pågår SAW 3-9 maj och flera europeiska länder, bland annat Sverige, deltar. Den svenska kampanjen organiseras av SVA tillsammans med HästSverige, SLU och olika hästorganisationer, däribland Svensk Travsport. Målet är att sprida information om kvarka och smittskydd och via sociala medier få igång hästägare att både dela sina egna historier och ge stöd till dem som drabbats av kvarka.

Hela veckan används hashtaggarna #StoppaKvarkan och #StoppaSmittan och i våra, och andras, sociala medier kan du hitta både information och tips på hur du kan arbeta med sitt eget smittskydd.

Här kan du exempelvis se en kort föreläsning med Andrew Waller om hur man kunnat se hur olika stammar av kvarka förflyttats över världen med hjälp av till synes friska hästar.  



SVA har också tagit fram en samlingssida med all information, den hittar du via länken nedan.