Foto: TR Bild

Säkerhet och antidopning under Elitloppssöndagen

Precis som förra året kommer årets Elitloppsdeltagare att stå uppstallade i övervakningsstall under hela söndagen. Samtliga deltagare ska finnas på plats senast klockan 10 och endast ett fåtal personer har tillgång till stallet. Som vanligt har alla hästar också en egen bevakare från Svensk Travsport som följer dem hela dagen.


Elitloppshelgen bjuder på tävlingar i toppklass i dagarna tre och liksom tidigare år ligger stort fokus på hästarnas välfärd och på en ren sport. Dopningsprovtagningen utökas under hela helgen och extra prover tas på såväl segrare som oplacerade slumpmässigt utvalda hästar.

När det kommer till Elitloppshästarna kan det tas preraceprover vid flertalet tillfällen på en och samma häst. Den första provtagningen har, i de allra flesta fall, genomförts bara några dagar efter inbjudan och då tas både blod- och hårprover. Under söndagen har personal på avdelningen för hästvälfärd möjlighet att ta extra prover innan loppen på alla deltagare i övervakningsstallet. Dessutom provtas alla sexton hästar som vanligt, de utslagna efter försöken och sedan alla i finalen.

Om du vill veta mer om vad som händer i övervakningsstallet, och på stallbacken, på söndag kan du hålla utkik i våra sociala medier. Där kommer vi, i den mån vi har möjlighet, att dela bilder och klipp från hela dagen.

Publicerad den 27 maj 2021. kundtjanst@travsport.se