{{next.header}}
Foto: TR Bild/Arnfinn Roaldsöy
Han slog svenska rekord och världsrekord och vann de klassiska loppen på hemmaplan som unghäst. Europaderbyt i Finland var en annan stor seger för Maharajah, där han utklassade Europas alla 4-åringar och gav oss en hint om vad som komma skulle.
Men loppet vi kanske minns allra bäst var när han 2014 vann väldens tuffaste långlopp Prix d'Amérique på backiga Vincennes i Paris. Maharajah trivdes bra i Paris där han också vann Prix de Belgique och Prix de Paris.
Maharajahs största seger på hemmaplan som äldre var Olympiatravet 2013. Redan i uttagningsloppet på Mantorp i starten före flög han fram. Och likadant blev det på Åby. Ett av de sju lopp där han tjänade en miljon kronor eller mer. Totalt vann Maharajah 31 lopp och sprang in 23,5 miljoner kronor.
Maharajah är numera en avelskung. Inte sedan 1976 hade en svenskfödd hingst blivit avelschampion i Sverige. 1965 var det Frances Nibs. Men nu kan Maharajah titulera sig både Championhingst och Elithingst!
Att Maharajah nu blev invald i Hall Of Fame kom inte som någon större överraskning!
Motivering
Maharajah är en av landets genom alla tider bästa travare. 23,5 miljoner och 31 segrar på 59 starter i tuffast möjliga konkurrens är oerhört imponerade. Av en lång rad storloppssegrar klingar förstås Kriteriet, Derbyt, Grand Prix de l’U.E.T. och Prix d’Amérique starkast. Maharajah har också inlett avelskarriären på ett formidabelt sätt där sonen Who’s Who så här långt är den allra vassaste bland en rad topphästar. Välkommen till Hall Of Fame säger vi till Maharajah.
Lutfi Kolgjini har gått den långa vägen inom travet. När han som liten grabb kom till Sverige kände han inte en enda person i sitt nya hemland, förutom sina egna familjemedlemmar. Nu är han en person alla vill känna och hans kontaktnät inom travsporten sträcker sig över hela jordklotet.
Vägen till toppen har gått via lärlingsjobb till egen verksamhet. Från första segern i Kalmar 1982 och prissumman 1 700 kronor till de stora miljonloppen både i Europa och Nordamerika.
Viking Kronos öppnade upp möjligheten att vara med i de stora loppen. Hästen startade 14 gånger och vann 12. Han tävlade mest i Italien och han slog flera europa- och världsrekord. Efter en kort tävlingskarriär som 2- och 3-åring och en lång avelskarriär valdes Viking Kronos in i Hall Of Fame 2018. Nu ansluter också hans delägare, kusk och tränare.
Vikingen var också en viktig pusselbit i Lutfis satsning på avel, även det ett område där han blivit stor. Vikingen lämnade många bra hästar och Raja Mirchi, Going Kronos, Joke Face, Juggle Face och Micro Mesh är exempel på hästar med Viking Kronos som pappa, som tävlade minst sagt framgångsrikt i Lutfis stall.
Som ett bevis på att han lyckats på tävlingsbanorna har han blivit vald till Årets komet 1991 och Årets tränare 2010 och 2015. Avelsarbetet har också uppmärksammats och 2003 fick Lutfi Kolgjini och sambon Anna Svensson ta emot priset för Årets uppfödarbragd.
En egen uppfödning som gick från att vara unghäststjärna till väldstjärna var Revenue. Han vann Svensk Uppfödningslöpning som 2-åring och som äldre samlade han på storloppssegrar både i Europa och Nordamerika. Bland många större segrar nämner vi Nat Ray Trot på Meadowlands, i USA 2004.
Lutfi Kolgjini är fortfarande verksam. Hittills har han vunnit över 2 000 segrar som kusk och över 3 000 som tränare.
Motivering
Lutfi Kolgjini startade bokstavligt med två tomma händer men har på egen hand tagit sig fram som en av svensk travsports största namn. Han har haft enorma framgångar på tävlingssidan och plockat fram elithästar i parti och minut. Lägger man sedan till att han varit en av de som betytt mest för aveln inom travsporten så framgår det att ingen har gjort en så omfattande klassresa som just "Ludde". Välkommen till Hall Of Fame, Lutfi Kolgjini.
Ove Wassberg startet sin trenervirksomhet allerede som 20-åring, og har dominert travsporten i Bergen siden. Med et stort hjerte for hesten og et minst like stort hjerte for de tobeinte, driver Wassberg en mønsterstall med like stor gjennomslagskraft i løpsbanen som da han startet opp i 1968.
Det har gitt ufattelige 30 banechampionat i Bergen og over 4 000 trenerseire (3 438 kuskeseire). To norgesrekorder som blir vriene å slå. Nå får Ove Wassberg sin rettmessige plass i Hall Of Fame – travsportens storheter.
Motivering
30 championater totalt, over 4 000 seire som trener. Og nesten like mange som kusk. Dessuten ånder Ove Wassberg voldsomt for travsporten på sin hjemmebane i Bergen. 73-årige Wassberg kjører helst hestetransport når andre samles til gode middager til kvelds. Under nærmere 20 år har han kjøpt inn og plukket opp hester til sine eiere, og andre. Godt over 100 stykker, fra utland og innad i Norge, har stått på transporten hjem til nettopp Bergen. Ja, tallet kan fort dobles om man er pinlig nøyaktig. Årets innvalgte nordmann til Hall Of Fame er en ekstremt engasjert entusiast, en fagperson som alle i travsporten i Norge setter meget stor pris på, og som holdes skyhøyt. Gratulerer Ove Wassberg!
Läs mer om Maharajah, Lutfi och Ove i filerna i rutan nedan.
Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).
För mer information kontakta:
Marita Arvidsson, Museichef Nordiska Travmuseet
Telefon: 0573-71 18 00
Mobil: 076-827 08 90
E-post: marita@travmuseet.com
Publicerad fredag 28 maj 2021. kundtjanst@travsport.se