Foto: TR Bild

Bra utfall av övervakningsstall 2020 – fler tillfällen under 2021

2020 var första året då övervakningsstall kunde användas under svenska tävlingsdagar i enlighet med Antidopningsreglementet. Fem tillfällen blev det under året och på fredag är det dags för årets första tävlingsdag med övervakningsstall. Denna gång är det hästarna i Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad som får spendera tävlingsdagen i övervakningsstallet.


Det främsta syftet med införandet av övervakningsstall under tävlingar var självklart att öka kontrollen av såväl hästar som utrustning. Genom den ökade säkerheten kan vi säkerställa både att ingen utomstående kan komma åt de hästar som är uppstallade i övervakningsstallet och att de inte tillförs något, preparat eller annat, som kan påverka prestationen på banan.

– Vi är väldigt nöjda med utfallet av de övervakningsstall vi genomförde under 2020 och de flesta aktiva vi pratat med har tyckt att det har fungerat bra. Eftersom det är ett fåtal personer kring varje häst som har tillträde till stallet så blir det ett helt annat lugn än i de "vanliga" gäststallarna. Detta har uppskattats, framför allt av skötarna som kan ta hand och förbereda sina hästar i lugn och ro, vilket också är positivt för hästarna. Självklart har vi en del saker som behöver förbättras och i och med det så hoppas vi att årets övervakningsstall kommer att bli ännu bättre, säger Linda Höijer på Svensk Travsports avdelning för hästvälfärd.

På fredag är det alltså dags för årets första övervakningsstall, denna gång på Färjestadstravet. Vilka tävlingsdagar och lopp som blir aktuella under året kommer inte att offentliggöras nu, men en plan finns redan nu och målet är att dubbla antalet övervakningstall jämfört med 2020. Liksom förra året varvas stordagar med "vanliga" tävlingsdagar.

– Möjligheten att använda övervakningsstall är en viktig del i vårt arbete för både ett starkt djurskydd och en rättvis sport så det känns bra att kunna öka antalet tillfällen under 2021. Vi ser fram emot att träffa de aktiva ute på banorna under året och hoppas på ett lika lyckat genomslag som förra året, avslutar Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport.  

Publicerad måndag 29 mars 2021. kundtjanst@travsport.se