Foto: Emma Roos, Wången

Därför ska du gå hästskötarkursen i höst

Någon som kan lägga hästskötarutbildning med avslutande travhästskötarexamen till CV:t är Theres Brito (bilden). Hon brinner för travet och har sett möjligheterna i att utbilda sig högre inom sporten. Just nu kan du ansöka till hästskötarkursen som Theres gått och vi kollar med henne varför hon tycker att den är viktig för travsporten.


Vad har du för bakgrund i travsporten?
– Hästar har alltid funnits i mitt liv och travsporten har legat nära till hands eftersom mina gammelmorföräldrar fött upp kallblodstravare. Jag stod i kö för att börja på ridskolan, men när tv-programmet Stjärnkusken gick så insåg jag och även min man att vi lika gärna kunde börja i travskolan. Det kändes faktiskt än mer spännande. Så för ungefär fem år sedan började jag på Solvalla travskola.

Varför sökte du till hästskötarkursen?
– Jag ville skapa mig en bra grund att stå på och fördjupa mig i travsporten.

Kan du berätta lite om vad ni fick lära er under kursen?
– Vi lärde oss mycket om foder, hur man ska tänka kring en foderstat, varför man ger olika fodersorter osv. Vi fick tappskokompetens med allt vad det innebär. Bandagering, sjukdomar, körning, longering, träningslära med pulsmätare och mycket annat. Lärarna hade hög kompetens och vi lärde oss väldigt ingående kring varje ämne.

Vad har du för nytta av kursen idag och kanske i framtiden?
– Dels så fick jag mitt nuvarande arbete på Svensk Travsports ekonomiavdelning till viss del för att jag hade gått kursen. Trots att det är en administrativ roll så var det meriterande att jag hade kunskap om travsporten på en djupare nivå. Det är ändå väldigt specifikt att arbeta med trav, oavsett om det är administrativt eller praktiskt i stall. Sen har jag även ett extrajobb på Solvalla travskola där jag känner mig trygg i min roll med utbildningen på fötterna. Jag jobbar också hos Svante Båth en del helger och då är det skönt att veta att jag har den kunskapen som krävs för att arbeta i stallet.

Hur tyckte du att det fungerade att läsa kursen både på distans och på plats på Wången?
– Det fungerade jättebra! Jag är jätteglad att jag fick möjlighet att uppleva miljön på Wången, med hästar i varje hörn och mycket kunniga lärare. Det gick väldigt bra att kombinera utbildningen med arbete och jag jobbade faktiskt heltid under hela perioden. Jag hade inga problem att plugga det som behövdes mellan träffarna. Under de veckor då kursen var på plats på Wången tog jag semester från jobbet.

För vem tycker du att kursen passar?
– Kursen är som gjord för alla som vill få djupare förståelse för travhästen. Många gånger kanske vi gör saker på rutin, men vet inte alltid varför. Den här kursen är en ögonöppnare och alla delmoment som lärs ut håller hög nivå. Jag vet att det i år finns en ny inriktning som är förberedande för att bli travskoleinstruktör och den tror jag kommer att locka många. Att arbeta i travskolan är verkligen otroligt roligt, utvecklande och en annorlunda roll om man brinner för travsporten. Jag talar alltid varmt om kursen och rekommenderar den verkligen om man vill vidareutbilda sig inom trav.

Mer om utbildningen

- Hästskötarkurs trav är en folkhögskoleutbildning för dig som vill lära dig mer om hästar. 
- Kursen sker delvis på distans och med sex fysiska träffar på Wången. 
- Kursen är CSN-berättigad
- Anmälan sker senast 15 april