I vår lanseras Svenska Ponnytravpokalen

I ett antal år har Svensk Travsport anordnat tävlingsserien Diamond League inom ponnytravet. Inför 2021 års säsong förnyas detta och nu lanseras istället en ny, nationell, tävlingsserie vid namn Svenska Ponnytravpokalen. Här kan ponnyer från hela landet delta och samla poäng för att nå de åtråvärda finalplatserna.


- Vi ville förnya Diamond League genom ett nytt upplägg där deltagarna kör i olika regionala meetings för att samla poäng till att få starta i en regional final. Just att kunna tävla mer på lokal nivå ligger i linje med att vi vill undvika onödigt mycket långa resor inom vår ungdomssport, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.

Svenska Ponnytravpokalen består av tre regioner (Norr, Mellan och Syd) som kör varsitt meeting. Inom varje meeting finns sex olika klasser, från lägst till högst: klass III, klass II, klass I, brons, silver och guld. Vilken klass en ponny tillhör utgår från dess prispoäng eller rekordtid. De som samlar mest poäng i försöksloppen får därefter starta i den stora regionsfinalen. Om en ponny hinner starta så mycket mellan försök och final att den går ur sin ursprungliga klass både tids- och poängmässigt, så får den ändå starta i den finalen som den från början hade kvalat in till.

- Med Svenska Ponnytravpokalen får vi till ett regionalt tävlande på alla nivåer där alla kan känna att de har en chans att vara med på sina villkor. Det blir en extra krydda på de tävlingsdagar som genomförs och lockar till mer tävling på ”hemmaplan”. Vi hoppas att det här kommer tas emot bra inom ponnytravet och att det blir en rolig kamp fram till finalerna, säger Elin Larsson, ponnysamordnare på Svensk Travsport.

Se nedan för när de olika regionerna kör sina respektive meetings i Svenska Ponnytravpokalen:

Meeting Start Final
Norr 8 maj - Skellefteå 22 augusti - Umåker
Mellan 2 maj - Rättvik 9 juli - Romme
Syd 2 juli - Axevalla 12 september - Vaggeryd

Det fullständiga tävlingsschemat för Svenska Ponnytravpokalen finns i länken nedan.