Foto: Svensk Travsport

Om travskolorna och hästarnas smittskydd

Jag vill ta upp två viktiga och vitt skilda ämnen i VD-brevet den här veckan: Travskolorna och smittskyddet. Landets travskolor lockar både ungdomar och vuxna till travets spännande värld och banorna gör ett imponerande jobb med att hålla igång kursverksamheten under pandemin. Smittskyddet för hästar ska stärkas genom EU:s djurhälsoförordning med start den 21 april. Att det finns ett behov visar inte minst det spanska utbrottet av virusabort (EHV-1) för några veckor sedan.


På senare år har travskolorna fått ett genombrott och utgör en av våra största framtidssatsningar. Verksamheten har historiskt inte alltid prioriterats men nu märks något av en ketchupeffekt. Såväl centralt som lokalt satsas det på att utveckla utbildningen. Travskolorna är idag vår största ungdomssatsning sett till antal ledare och deltagare.

Det finns ett 30-tal travskolor och glädjande etableras nya travskolor även utanför banorna vilket vi verkligen välkomnar. Travsporten kan inte begränsa skolverksamheten enbart till banornas områden utan måste bryta ny mark på andra platser i landet. Svensk Travsport har precis tagit fram en handbok om att driva travskola till stöd för både befintliga som nya anläggningar. Den riktar sig till banorna, medlemmar i travsällskapen och alla andra engagerade.

En meningsfull fritidssysselsättning för hela familjen

Travskolorna fyller flera viktiga funktioner som en framtidsfabrik och breddsatsning. Verksamheten erbjuder både unga och vuxna en meningsfull fritidsaktivitet med fokus på hästen som varelse, hästvälfärd, kunskap och gemenskap. Inte sällan blir travskolan en familjeaktivitet där både föräldrar och barn lär sig köra häst och har väldigt kul tillsammans. Travskolan kan förhoppningsvis bli steget in som aktiv i sporten som hästskötare, tränare, kusk och/eller ryttare. Om inte annat så skapas i alla fall starka band till hästen och travet. Många fortsätter följa sporten som publik och kanske senare i livet ta steget att bli hästägare.

Även om jag växte upp på hästgård med både travare och ridhästar gick jag på ridskola där shettisen Gösta blev en favorit. Inte för att Gösta var den enklaste, han hade verkligen sina egna idéer och så är det med hästar och kanske särskilt envisa ponnyer. Efter ett tag när jag hade lärt mig att hantera hästen bättre vilket är just skolans uppdrag – att förbereda för att kunna ta eget ansvar – så blev det russet Natalie hemma på gården som blev den stora kärleken. Hon var det typiska russet men efter att hon hade uppfostrat mig att hålla sig kvar när hon bockade i full fart så blev det fullständig tillit oss emellan och en känsla som jag fortfarande kan minnas trots att det nu var över 40 år sedan.

Att utvecklas tillsammans med hästen

Utöver allt det här som vi har i travsporten med tävling, nerv, prispengar så handlar det om precis det – möjligheten att utvecklas tillsammans, att med en tyst men ofta mycket klok individ skapa tillit och förståelse som också gör att det går att lösa saker tillsammans. För en del av oss handlar det om tävling på högsta nivå och för andra mer som hobby. Men kärleken som kan uppstå mellan häst och människa går inte att förklara för de som inte fått uppleva det.

Förra året sjösatte förbundet webbplatsen travskola.se som samlar landets travskolor med information om alla kurser, ledare och hästar. I storleksordning 200 ponnyer och 100 stora hästar samt 140 travskoleinstruktörer står till deltagarnas förfogande. Med några enkla tryck kan man anmäla sig och betala för banornas prisvärda kurser. Under pandemin har skolorna självklart följt alla restriktioner och de har medfört att begränsningar införts för antalet deltagare per lektion. Vad avser vuxenkurserna har en del banor tvingats dra ned dessa på sparlåga av just säkerhetsskäl. Det är för närvarande svårt att överlappa kurserna på ett bra sätt.

Sedan starten i somras har drygt 900 kurser till ett värde av över 2 miljoner kronor bokats på travskola.se. Trots pandemin deltog över 4 000 personer förra året. Ett rekord vi är stolta över och visar att travskolorna är på god väg att nå Pegasusmålet på 5 000 deltagare till år 2025. I år görs även en rejäl satsning för att utbilda fler funktionärer och kompetensutveckla travskoleinstruktörerna ytterligare. Målet är att alla ska inneha hästskötarexamen och/eller B-tränarlicens. Att travskolan är en bra väg in i travsporten har vi många exempel på.

Smittskydd en viktig fråga för hästnäringen

Under de senaste veckorna har inte bara pandemin utan även hästarnas virussjukdomar och smittskydd kommit i fokus efter ett utbrott av den neurologiska formen av virusabort (EHV-1) i samband med ridsporttävlingar i Spanien. EHV-1 är ett virus som alltid finns i Sverige och smittläget är för närvarande på normal nivå och Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) bedömer att hästverksamheten kan fortsätta.

Svensk Travsport följer dagligen utvecklingen av spridningen både i Europa och i Sverige. För alla som håller hästar gäller att vara extra noggranna med hygien och vara uppmärksam på eventuella tecken på smittsam sjukdom så tidigt som möjligt. I tisdags publicerades SVA:s rekommendationer här på travsport.se som det är viktigt att följa för att minska risken för smittspridning.

Jag kan inte undgå att koppla EHV-viruset med EU:s Djurhälsoförordning (AHL) som träder i kraft den 21 april med syfte att stärka just smittskyddet för hästar och andra djurslag. Världen blir allt mer global och vi måste öka kunskapen och ta höjd genom god beredskap för de nya risker vad gäller smittspridning bland djur och människor.

Dags för vårens förtroenderåd

På fredag samlas Svensk Travsports medlemmar för vårens traditionella förtroenderåd, som på grund av pandemin blir digital och koncentreras till ett endagarsmöte. Där fortsätter diskussionerna runt Rådslag 2.0. Då det är mitt under pågående process är syftet att lyfta erfarenheter och synpunkter, bland annat hur rådslagen kan genomföras digitalt och ändå engagera många. Arbetet fortsätter sedan med sikte på fullmäktigemötet den 21 april som nästa avstämningspunkt.

/Maria

Publicerad torsdag 11 mars 2021. kundtjanst@travsport.se