Foto: Maria Holmén, TR Bild

Hästar i träning och licenser 15 oktober

Runt 15 700 hästar i svensk träning 15 oktober – så har det sett ut de senaste fyra åren. Kanske en stabilisering efter en nästan tjugoårig konstant nedgång? Nu i oktober har vi strax under 4 200 svenska tränings- och kör/ryttarlicenser.


Svensk Travsport brukar använda 15 april och 15 oktober som årliga mätdatum för antalet träningshästar och licenser. Ifjol kunde vi notera en liten glädjande ökning för både två- och fyrbenta, efter en nästan tjugoårig period av negativ trend. I år ligger siffrorna hyggligt stabilt för hästarna men orkar inte upp till riktigt samma nivå för de tvåbenta.

Svenska licenser 15 okt 2021.jpg

I mitten av 1990-talet hade svensk travsport sin absoluta guldålder med över 10 000 registrerade tränings- och körlicenser. Sedan dess har antalet licenser sjunkit med några hundra per år, bortsett från ifjol då det faktiskt var en liten ökning. Jämfört med samma tid ifjol har licenssiffran sjunkit med två procent, och det är B-licenserna som står för minskningen.

Siffrorna för antalet häst i träning har visat en sjunkande trend sedan 1990-talet men där ser det ändå ganska stabilt ut de senaste fyra åren. De svenska tränarna har sedan 2018 haft strax under 16 000 varm- och kallblod på sina träningslistor i mitten av oktober, så även i år.

Den detaljerade redovisningen kan du hämta här nedan. Där finns siffror för olika licenstyper, varm- respektive kallblod, hästarnas ålder, banregioner med mera.