Foto: Svensk Travsport

Lykke, vaccinationsbevis och affärsplan framåt

Vintern står för dörren och storloppssäsongen i Sverige rundas av. Men även om vi inte har våra största lopp under den mörka årstiden så pågår det febril aktivitet både i Hästsportens Hus och ute bland travsällskap och basorganisationer. Det är nu det sätts planer och läggs upp budgetar för nästa år.


För Svensk Travsport finns ett område som alltid ska och är det viktigaste arbetet vi har - hästvälfärden. Att vi har friska och välmående hästar att tävla med är den bas hela vår verksamhet vilar på. Ett tungt ansvar vilar självklart på förbundet och det är också något vi prioriterar i den verksamhetsplanering som nu pågår. En särskilt viktig fråga är antidopningsarbetet där vi under det senaste året lagt in en extra växel.

Vi har en stabil grund att arbeta utifrån med bland annat 4 000 prover som tas årligen i både tävling och träning. Vi undersöker också tidigare nedfrysta prover för kontroll med förbättrade analysmetoder och använder internationella labb för skarpare analyser. Ett grundläggande arbete är såklart också de riktade kontroller som görs från vår sida efter tips. För att underlätta att lämna tips så introducerade vi ett visselblåsarsystem i somras vilket gör att vi får in mer tips och information än tidigare. Faktum är att flödet av tips ökat så mycket att vi nu planerar för att ta in ännu en utredningsresurs på Svensk Travsport för att kunna hantera alla på ett professionellt sätt. Tips och vittnesuppgifter från människor inom travet är extremt viktigt för att vi ska kunna veta när och var vi ska sätta in spaningsinsatser eller andra åtgärder.

Dessutom har väl få missat vårt senaste verktyg för att spåra användande av förbjudna preparat? Antidopningshunden Lykke har fått stor uppmärksamhet och gjorde sin ”debut” under tävlingarna på Jägersro förra helgen. Lykkes känsliga nos kommer att vara ett viktigt sållningsinstrument för att bli ännu bättre på att ta riktade prover.

Vaccinationsbevis införs
När regeringen och folkhälsomyndigheten till slut släppte alla restriktioner den 29 september kunde vi äntligen välkomna tillbaka publiken och hästägarna på banor och stallbackar. Även om det som sagt inte är vår mest publiktäta årstid tyckte vi att det kändes självklart att bjuda på fri entré alla tävlingsdagar för att verkligen välkomna alla tillbaka. Alla kan nu hämta sin gratisbiljett digitalt via Tickster.

Vi har förståelse att det här är något nytt som mottagits med blandade reaktioner. Men att köpa sina biljetter digitalt är något som är självklart vid de flesta arrangemang. Att ha koll på alla som köper biljett och kommer in på eventet är viktigt för att arrangören ska kunna planera och erbjuda en bra upplevelse till besökaren samt kunna kommunicera före, under och efter. Det finns också en säkerhetsaspekt där vi inom travet vill bli bättre på att bygga upp ett skalskydd på våra arenor, vi vill helt enkelt veta vilka som befinner sig på våra tävlingar. Inte minst har erfarenheterna under covid-pandemin lärt oss vikten av detta.

Och apropå pandemin och säkerhet så har regeringen nu beslutat att det från och med den 1 december finns möjlighet att kräva vaccinationsbevis vid inomhusevenemang med mer än 100 personer. Som vi meddelat idag så beslutade Svensk Travsport ihop med alla travbanor att det ska krävas vaccinationsbevis för att gå på trav under tiden de här reglerna finns (med vissa lokala avvikelser gällande restaurang under tävlingsdag). Det ska vara tryggt och säkert att gå på trav och för att kunna säkerställa att vi följer reglerna har vi gemensamt tagit det här beslutet. Vi kan konstatera att pandemin är långt från över och vi kommer att behöva leva med bakslag under lång tid. Men travsporten har visat tidigare att vi klarat att anpassa oss och det kommer vi fortsätta att göra.

Intensivt arbete mot 2022
Som sagt är arbetet med verksamhetsplaner och budget inför 2022 nu i full gång. Travsporten fortsätter att arbeta enligt den så kallade Pegasus-motorn som inför nästa år slagit fast att det är publik, hästägare och ungdom som ska prioriteras. Det är viktigt att alla delar av travsporten får ett tydligt fokus och det känns väldigt rätt att just dessa tre områden lyfts fram just nu.

Utöver att titta på nästa år så arbetar också Svensk Travsport med en långsiktig affärsplan som sträcker sig över flera år. Det är ett viktigt arbete för att vi ska kunna börja arbeta långsiktigt och inte bara år för år. Arbetet med detta har pågått ett tag och det känns väldigt positivt att det finns en konsensus i att gemensamt bygga en hållbar travsport. Under nästa vecka kommer vi kommunicera närmare kring både den långsiktiga affärsplanen och budgeten för 2022.

Vi har gemensamt som sport och näring alla möjligheter framför oss och det känns spännande och inspirerande inför kommande år.

Till helgen är det mycket fin sport på Solvalla årets näst sista STL-finaler. Lördagen kryddas av klassiska loppet Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst och dessutom en särskild hyllning till travets storheter i Hall of Fame. Under en galamiddag på kvällen kommer samtliga tvåbenta Hall of Fame-medlemmar att hyllas och även under dagen på Solvalla kommer Hall of Fame uppmärksammas. Jag ser fram emot en mycket bra helg!

Maria

Publicerad fredag 26 november 2021. kundtjanst@travsport.se