Wången-elever showar på Sweden International Horse Show

Inför tiotusentals åskådare och en stor publik hemma i sofforna kommer gymnasieelever från Wången att demonstrera sin körskicklighet i sin berömda travkadrilj. Sweden International Horse Show arrangeras på Friends arena i Stockholm under fyra dagar. Dit kommer även världseliten inom hoppning, dressyr och islandshästsport.


Så är det äntligen dags för Sweden International Horse Show igen! I år har 15 gymnasieelever och tio skolhästar från Wången åkt till Solna för att visa upp sig och bidra till showerna. Eleverna, som går sitt tredje år på naturbruksprogrammet inriktning hästhållning, kommer att bjuda åskådarna på en travkadrilj. I en travkadrilj kör kuskarna sina hästar i ett koreograferat program till musik. Alla ekipagen ska utföra programmet koordinerat i samma fart.

- När eleverna kör kadrilj övar de kontroll och timing. De får dessutom möjlighet att bygga på sin erfarenhetsbank, att bli mer resvana och lära sig hantera den nervositet som naturligt infinner sig när man ska uppträda på ett sådant här stort evenemang, säger Jan Halberg, sportchef på Wången.

Wångens travkadrilj har under lärare Annie von Krusenstiernas ledning varit på Chio Aachen i Tyskland och uppträtt framför 40 000 åskådare och på Friends arena och EM i ridsport i Göteborg

- Varje gång vi uppträder är det med nya elever och oftast nya hästar, så det är alltid samma arbete och lika nervöst, säger Annie von Krusenstierna.

Förutom att visa upp sin kadrilj kommer elever och hästar att delta i andra shownummer och i den gemensamma julavslutning – en show som visas varje kväll från torsdag till söndag på Friends.

- Vi avslöjar inte vad vi kommer att göra i showerna, det är än så länge hemligt. Det får publiken och tittarna se när det är dags, säger Annie von Krusenstierna.

När eleverna kommer hem från Friends får de chansen att visa upp sig igen. De kommer köra sin kadrilj och andra uppträdanden på hemmaplan under Wångens julshow.

Utöver travkadriljen bjuder Wången även på show och inte minst kunskap i fem olika clinics under häst-helgen på Friends. Besökare får lära sig mer om Monté och Ridträning för travhäst, med bland andra travhippologen Mette Pökelmann. Wångens godkända hovslagare och lärare Johanna Svensson berätta mer om vad vi kan lära av travsporten om hur man hittar den optimala balansen, barfota eller med skor.

Sweden International Horse Show pågår 25–28 november på Friends arena. Tävlingar, shower och clinics kan också ses via Sweden International Horse Shows streamingtjänst.

På länken nedanför finns programmet för Wångens alla deltagande under hela helgen.