Lukas L Svedlund - Vinnare av Lärlings-EM

Under onsdagen blev det Lukas L Svedlund som tog förstaplatsen när Lärling-EM avgjordes. Det efter en stark insats under fyra lopp där totalpoängen samlades. Det var en lite förvirrad vinnare som tog emot bucklan.
– Jag gick och var förbannad. När jag räknade ihop poängen så trodde jag att jag slutade tvåa med den informationen jag hade så när jag fick gratulationer så tog det tid att ta in. Det var först när jag fick bucklan i handen som jag verkligen förstod att jag vann, säger en glad Lukas dagen efter.


Vi vill rikta ett stort grattis till Lukas L Svedlund som inte bara representerade Sverige i gårdagens Lärlings-EM utan även såg till att göra det på absolut bästa sätt. Han stod överst på prispallen när loppen summerades.

–Jag hade aldrig trott att jag ens skulle få representera Sverige någon gång. Sjukt att man skulle få dra på sig den svenska dressen och nu är man den första svensken på 15 år som har vunnit det här, säger Lukas.

Tävlingen genomfördes under onsdagen på Vermo, Finland och det avgjordes i fyra lopp där totalpoängen skulle kora en vinnare.

– Jag hade studerat hästarna noggrant inför loppen. Både mina egna och konkurrenternas. Jag pratade med tränarna om det var några speciella detaljer som jag skulle tänka på. De tipsen från tränarna hjälpte, fortsätter Lukas.

Han hade en tydlig plan inför de fyra loppen och hur han ville att utvecklingen av dem skulle se ut.

– Loppen gick faktiskt i princip som jag hade sett det framför mig. Första loppet kunde jag komma fyra, femma om det gick perfekt och den höll till fjärde platsen. Jag var riktigt nöjd med det. Andra loppet blev en seger och det gick perfekt. Lopp tre slutade med en andra plats och där blev jag överraskad av hur snabb den finska hästen var i starten. Efter det fick jag maximal utdelning på körningen.

Då var det bara det avgörande loppet kvar och där var förutsättningarna klara och Lukas visste på ett ungefär hur hästen stod sig i motståndet. Han kom in på en åttonde plats och var därmed beroende av hur konkurrenterna placerat sig, och därför blev det inget segerjubel direkt.

–Jag gick och var förbannad. Som jag förstod det så hade jag kommit tvåa tre poäng efter förstaplatsen när jag ryskan skulle ha kommit tvåa enligt uppgifter. Jag var helt säker på att jag hade förlorat. Det var först när jag fick ta emot pokalen som jag förstod att jag hade vunnit, avslutar en glad Lukas L Svedlund.

Som nämndes är det en framgångsrik skara kuskar som Lukas nu sällar sig till av svenska segrare av Lärlings-EM.

År, Kusk (loppen kördes i)
1987: Mikael Carlstedt (Norge)
1989: Per Lennartsson (Finland)
1993: Micael Melander (Malta)
1997: Erik Adielsson (Norge och Danmark)
1998: Erik Adielsson (Finland)
2006: Johan Untersteiner (Finland)

Publicerad torsdag 14 oktober 2021. kundtjanst@travsport.se