Foto: Petter Engblom

Pride Racing – fokus på mer

Under september har ett flertal kuskar kört med extra färgfokus på hjälmen. Det är en del i Pride Racing – ett initiativ från Horses for Happiness. Ett steg för att alla människor ska känna sig inkluderade och välkomna till travsporten. Två tävlingsdagar sker under Prides flagg – Jägersro på onsdag 29 september och Åby på torsdag 30 september. Det sammanfaller med att banorna har fritt inträde och inget publiktak – upplagt för publikfest.


Två tävlingsdagar den här veckan kommer vara en del av något ännu större. De är de sportsliga fokuspunkterna för Pride Racing när Jägersro och Åby genomför tävlingar under Prides flagga. Kuskar har genom hela Sverige haft hjälmar på sig färgade av regnbågen för att ta ställning och visa sitt stöd. Pridehjälmen togs fram på initiativ av Stefan Persson som även har på sig en under tävlingarna. Bland annat Jägersro, Åby och Erik Adielsson har sponsrat några av hjälmarna som tagits fram av Petter Engblom. Flertalet av hjälmarna kommer att auktioneras ut i början av oktober.

Pride Racing handlar inte bara om sexuell läggning eller könsidentitet utan ska verka för att alla ska, på ett likartat sätt, känna sig välkomna oavsett etnicitet, kön, ålder, trosuppfattning, social status eller liknande. Det är två stolta travbanor som får vara en aktiv del.

– Vi på Jägersro är en del av samhället och det här är ett arbete som är viktigt för hela vårt samhälle. Så vi är glada och stolta över att som första travbana få vara med och arrangera Pride Racing Day, säger Kent Öhlander VD, på Jägersro som har tävlingdag på onsdag.

– Det är kul att Åbytravet kan vara en del av Pride Racing veckan och kan vara med och bidra för en god sak för hela samhället, nu hoppas vi på att många kan komma på torsdag den 30 när det även är fri entré som Svensk Travsport bjuder på under denna dag och resten av året. Stor eloge till alla ideella krafter som gör det möjligt att få till den här dagen. Tack för att vi får vara en del av Pride Racing, säger Jon W Pedersen VD Åbytravet där tävlingarna är på torsdag.

Horses for Happiness grundades av tre personer med ett starkt genuint intresse för hästar. Annette Johansson är verksam inom både trav– och galopp. Hon har varit aktiv som lärling, amatörtränare och -kusk, hästägare, uppfödare och hingsthållare. Tillsammans med travhästuppfödaren Staffan Pellvik (stall Pellini) och Helena Backlund (hästägare och uppfödare med företaget Habibi Invest) utgör de Horses for Happiness.

– Sporten är så liten att vi inte kan stänga ute någon. Vi måste visa vilka värden vi inom travsporten står bakom så att alla känner sig välkomna, att alla har ett lika värde, säger Annette Johansson som är en av initiativtagarna till den ideella föreningen Horses for Happiness som ligger bakom projektet.

Några av kuskarna som kör i pridehjälm under månaden är Stefan Persson, Robert Bergh, Erik Adielsson, Nathalie Blom, Thomas Uhrberg, Hanna Olofsson, Oskar Svanberg, Per Nordström, Hanna Lähdekorpi, Maria Törnqvist, Ola Samuelsson, Helena Burman, Conrad Lugauer, ponnykusk Alva Forssell, Krister Söderholm, Kim Eriksson.

Pride Racing avslutas med en välgörenhetsauktion som sker den 2 oktober med start 20:00. Bland auktionsobjekten finns levandefölavgifter hos bland annat Campo Bahia, Hard Livin, El Mago Pellini, Spartan Kronos, Hayden Hanover, Tekno Jerven, Truculent, Kadett C.D. och Centurion ATM. Auktionen äger rum på asvt.se

Det är fritt inträde men du behöver boka en plats i förväg. Du hittar de bägge banorna här under för att boka din plats.