2021 års pristagare av Stig H:s skötarstipendium

När Stig H fyllde 70 år inrättades Stig H Johanssons hästskötarfond, och det var Kommunal som bidrog med grundplåten. Nu är det sjätte året som Stig H:s skötarstipendium delas ut, och som alltid har det varit hård konkurrens.


Att stipendiet engagerar och att det finns många skötare som förtjänar denna uppskattning, visar inte minst det faktum att det var rekord i antal nomineringar. Den första stipendiaten hade ett synnerligen framgångsrikt 2021, inte bara med en utan med två kulltoppar. Den andra som får stipendiet hade också en topphäst i sin vård i fjol, men det är hon van vid efter nästan 20 år som mycket uppskattad hästskötare. 2021 års pristagare av Stig H:s skötarstipendium är Emma Nordström och Pernilla Sundling.

Emma Nordström var en starkt bidragande faktor till att Per Nordströms stall hade sitt bästa år någonsin 2021, som skötare till två kulltoppar. Önas Prince vann tolv av fjorton starter och sopade nästan rent i årgångsloppen med segrar i Konung Gustaf V:s Pokal, SprinterMästaren och finalen av Breeders’ Crown, samt tog en andraplats i Derbyt. Med dessa meriter är han inte bara nominerad till Årets Fyraåring, utan även till Årets Häst. Felix Orlando vann fem av elva starter, och efter segrar i båda E3-finalerna samt Sikta mot stjärnorna på Mantorp och Vårfavoriten på Solvalla, har han blivit nominerad till Årets Treåring.

Pernilla Sundling är uppvuxen med hästar, men har haft anställning som hästskötare sedan hon gick ut årskurs 9. Efter att ha vårdat hästar hos Roger Walmann, Glen Norman och Daniel Redén, är det sedan 2015 Reijo Liljendahl som är hennes arbetsgivare. Tidigare skötte hon bland annat Nadal Broline, men den nuvarande stjärnan i hennes vård är Admiral As. Denne klassklättrare blev en följetong i V75 under fjolåret där han var segerrikaste häst med sex vinster, varav tre finaler, på sina sju lopp i STL.

Samtliga pristagare av Stig H:s hästskötarfond:

2016 Åsa Eriksson och Linda Sundberg
2017 Lena Berglund och Maja Bäckman
2018 Malin Boman Friberg och Hanna Edvinsson
2019 Jenny Engfors och Isabell Eriksson
2020 Ellinor Wennebring och Emelie Hillås
2021 Emma Nordström och Pernilla Sundling

 

Publicerad den 11 februari 2022. kundtjanst@travsport.se