{{next.header}}
Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild
På naturbruksprogrammet med travprofil läser eleverna vanliga gymnasieämnen växlat med teoretiska och praktiska lektioner om häst, hästhållning och trav. Yrkesutgången är hästskötare.
–Vi jobbar på många plan för att få fler att utbilda sig till hästskötare, säger Jan Halberg, sportchef på travsportens riksanläggning Wången och ordförande i TR; Travtränarnas Riksförbund.
Runt om i landet finns ett flertal gymnasier som erbjuder travprofil på gymnasiet. Hur upplägget ser ut varierar mellan de olika skolorna.
– Förra året slog vi rekord vid intaget. I årskurs ett går nu 35 elever varav 21 elever läser på travinriktningen, berättar Jan Halberg.
Wångens rekordsiffror bekräftas av statistik från Skolverket. 2021 hade naturbruksprogrammet den största ökningen av alla yrkesprogram.
– Det är säkert många faktorer som spelar in i trendbrottet, men vi hoppas förstås att det är blivit tydligt att yrkesprogrammen ger eleverna stor valfrihet. Efter examen kan de direkt gå ut i jobb eller välja att plugga vidare. Hos oss kan man lägga till matte 2a för att till exempel söka vidare till Hippologprogrammet, säger Jan Halberg.
Travnäringen har under flera år slagits med brist på personal. Men kanske börjar det ljusna?
– Vi är medvetna om problemen och vi är som alla en bransch i förändring. Men många faktorer spelar in. För unga inom travet som ska välja gymnasium så är det en stor möjlighet att välja en utbildning inom häst. Då får de en skoltid med sitt största intresse och sen kan de komma ut och jobba med topphästar runt om i världen – för det gör våra ungdomar efter examen, säger Jan Halberg.
Glädjande nog visar Wångens siffror från de senaste årskullarna att majoriteten av de som gått travinriktningen är kvar i sporten. Många som examinerats från Wången de senaste åren arbetar som skötare för de stora tränarna och av tidigare årskullar ser vi flera göra karriär ute på banorna; Rikard Skoglund, Daniel Wäjersten, Emilia Leo, Andreas Lövdal, Matilde Herleiksplass, Maria Törnqvist, Joakim Elfving, Sofia Aronsson, Oskar Kylin Blom, Mats, Mattias och Magnus Djuse och många många fler.
Valperioden till gymnasiet avslutas vid olika datum runt om i landet. De flesta har stängt ansökan 15 februari. Men för dem som ändrar sig finns en andra chans. Omvalsperioden pågår under april–maj.
FAKTA
Wången, Flyinge och Strömsholm utgör Hästnäringens Riksanläggningar. Tillsammans har de ett gemensamt uppdrag att förse hästnäringen med kunskap och kompetens för branschens och näringens fortsatta utveckling. Wången är travsportens riksanläggning och utbildar professionella på flera nivåer; från gymnasium till universitetsnivå.
Pressinformation från Wången
Publicerad måndag 31 januari 2022. kundtjanst@travsport.se