VD-brev: Hållbarhet en framtidsfråga

Året rullar på och vi är nu redan framme i november. En hektisk tid för alla när allt planerat ska hinnas med och nya planer för nästa år ska läggas. Inom travet arbetar numer Svensk Travsport, banor och basorganisationer på ett gemensamt sätt kring vår verksamhetsplanering, något som stärker helheten. När vi arbetar enhetligt kan vi också få kraft i gemensamma satsningar och fokusområden inom hela travsporten. Ett sådant område är vårt strategiska hållbarhetsarbete.


Hållbarhet är ett stort begrepp och framåt behöver det säkerställas att travet är en hållbar sport i alla aspekter. Hållbart för aktiva, hästar, medarbetare och miljön. Både lagstiftare och samhället i övrigt ställer idag mycket högre krav gällande ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.

I takt med ökade krav från samhället, ställer vi själva också allt högre krav på vårt eget hållbarhetsarbete. Svensk Travsport påbörjade ett systematiskt hållbarhetsarbete för den svenska travsporten under 2021. Här lades grunden med en hållbarhetsstrategi samt en prioriteringsordning över de fokusområden som travsporten behöver arbeta med gällande hållbarhet: Hästvälfärd, Säker arbetsplats, Hållbara tävlingsdagar, Ansvarsfull sport och Aktivt miljö- och klimatarbete.

Planer och strategier är viktiga för rätt styrning i ett arbete. Men det är när det börjar göras konkreta aktiviteter som hållbarhetsarbetet börjar få utväxling och synas. Glädjande nog görs redan flera bra saker runt om i trav-Sverige. Några exempel:

  • Solceller - Bollnästravet och Åbytravet var tidigt ute med satsning på solenergi. Senast i raden är Lindesberg där de nyligen uppsatta solcellerna kommer att täcka hela banans elbehov. Något som också uppmärksammats i media. 
  • Återbruk av banmaterial – Solvalla var pionjärer med att återanvända sorterat banmaterial i höstas, självklart med bibehållen hästvälfärd. Under 2023 räknar Solvalla med att ca 20% av banunderlaget är återbrukat material.
  • Bättre belysning – Östersundstravet byter nu armaturer och går över till både bättre och mer energisparande LED-belysning.
  • Laddstolpar – en större upphandling genomförs nu så att både de aktiva och besökare som kör elbil kan få möjlighet att ladda sin bil på flera banor runt om i landet.

Hållbarhetsarbetet fortsätter nu och den 29 november kommer jag exempelvis att närvara på Jägersro för en heldag med fokus på hållbarhet. Medarbetare på Svensk Travsport kommer också att ge sig ut på flera banor i slutet av året för att stötta i hållbarhetsarbetet.

Budget i oroliga tider

November innebär också intensifierat arbete med nästa års budget. I år är läget mer komplext än kanske någonsin. En mycket orolig omvärld med extrem inflation, stigande priser och höjda räntor slår givetvis hårt mot travsporten på flera sätt. Samtidigt påverkas också vår viktigaste inkomstkälla från spelbolagen då många kunder helt enkelt spelar mindre under tuffa tider. Efter två intäktsmässigt fantastiska år är läget väldigt annorlunda inför 2023. Svensk Travsports styrelse fattar beslut om budgeten i december och vi kommer få anledning att återkomma i den frågan. 

STL Sommar – en jättesatsning

Men trots utmanande tider så behöver vi satsa inom travsporten också. Ett uttalat fokusområde framåt är publikfrågan och för tillfället planeras det för fullt för nästa sommars travfester. Som meddelats tidigare så kommer antalet STL-dagar utökas under sommaren. Det innebär i princip fulla STL-omgångar 27 dagar under juni, juli och augusti då prispengarna kommer att höjas under onsdagarnas försöksomgångar för att matcha lördagarna. Det kommer att stöttas upp av en gemensam publiksatsning som verkligen ska göra folkfester av våra allra bästa tävlingsdagar. STL Sommar är den största gemensamma publiksatsningen som Svensk Travsport någonsin gjort och jag ser fram emot att kunna visa mer av vad vi tänkt inom de närmsta månaderna.

Årskortet – nu alla dagar

En glädjande nyhet är att det årskort för travsportens aktiva som infördes förra året inför 2023 kommer vara ännu mer förmånligt. Nu kommer nämligen årskortet innebära fritt inträde på publikplats under alla tävlingsdagar, hela året. Det innebär att kortet gäller som inträde såväl under Elitloppshelgen som en breddloppstävling. Du som har rätt till kortet genom att vara hästägare, tränare eller aktiv inom travsporten (som anställd eller liknande) kommer kunna börja plocka ut ditt kort från och med december. Mer information kommer inom kort.

Travets framtid glänste och en legend har tackat för sig

Slutligen måste jag få nämna några ord om helgens Breeders' Crown-finaler i Eskilstuna. Utöver en sedvanligt lyckad och mycket rolig bankett på lördagkvällen så bjöds vi på fantastiska tävlingar på söndagen. Här måste ju Lara Bokos världsrekord i klassen för fyraåriga ston och Francesco Zets fortsatta dominans med vinst i klassen för fyraåriga hingstar och valacker nämnas.

Jag vill också passa på att lyfta upp legenden Thyra Tyrann som avslutade sin karriär i oktober. Efter 128 vinster tackade historiens troligtvis bästa ponnytravare för sig. Vid 18 års ålder tyckte både Thyra och hennes tränare Camilla Ingerstad och kusk Ebba Handler att det fick räcka. Och givetvis avslutade Thyra Tyrann på ett sätt värdigt en legend. Med seger.

Maria Croon
VD, Svensk Travsport

Publicerad torsdag 17 november 2022. kundtjanst@travsport.se