Foto: Mia Törnberg/TR Bild

Margareta Wallenius-Kleberg är död

Den svenska travsporten har sorg. Margareta Wallenius-Kleberg somnade igår in på sin gård Menhammar. Hon blev 85 år gammal.


- Margareta och Menhammars inflytande på sporten går inte att överskattas. Hon var också en mycket varm människa som trots en omfattande affärsverksamhet i många branscher alltid hade tid med häst- och travrelaterade frågor. Det är svårt att föreställa sig travsporten idag utan henne och det är med stor sorg vi mottagit beskedet att hon nu lämnat oss, säger Svensk Travsports ordförande Anders Källström.

Margareta föddes i Stockholm den 17 oktober 1937. Hon växte upp på söder innan hon flyttade till Lidingö. När hennes pappa Olof Wallenius gick bort 1970 tog hon över Menhammar på Ekerö.

År för år har hennes hästverksamheten växt och när Margareta nu lämnade oss drev hon en omfattande rörelse på Menhammar, men också på sitt stuteri Stooner Creek i USA. Dessa två platser låg henne varmt om hjärtat och hit kom många hästälskare på besök.

På Menhammar har man varit årets vinstrikaste uppfödare 16 år i rad, 2007-2022 och man har fött upp 148 miljonärer. Två av dem är From Above och Maharajah, hästar som fick Margaretas ögon att lysa lite extra.

Hon var också självklart engagerad i travets olika organisationer. Hon har tidigare varit ordförande i Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT) och Stockholms Travsällskap (Solvalla) samt styrelseledamot i Svensk Travsport. Hon har även varit mycket engagerad i Stockholms Hästambulans. Vid sin bortgång satt hon i styrelsen för Beridna Högvakten och Nordiska Travmuseet.

- Margareta har betytt oerhört mycket för Svensk Travsport, så mycket att det är svårt att sätta ord på det. Hennes engagemang lyste verkligen igenom i allt hon gjorde och det var fantastiskt att se hur hon var verksam ända in i det sista. Stallbacken och vinnarcirkeln kommer att kännas tom utan henne, säger Svenskt Travsports vd Maria Croon.

Som ett tecken på hennes stora värde för den svenska travsporten så har hon tilldelats Svensk Travsports Stora hederstecken samt utsetts till Travets Hedersambassadör. Utöver de hedersbetygelserna så valdes Margareta 2013 också in i Hall of Fame här i Sverige, någon hon också blev i Hall of Fame i USA 2018.

Margaretas engagemang för hästen, både varm- och kallbloden, är omvittnat. Hon engagerade sig i alla frågor, stora som små. Och hon följde sina uppfödningar i hela deras karriärer. Hon kunde klura på deras namn i veckor när de skulle döpas och sedan följde hon dem livet ut. Hon har fått se tusentals hästar passera.

Nu har tyvärr också Margaretas liv passerat.

Våra tankar går nu närmast till barnen Jonas Kleberg och Annika Bootsman Kleberg samt Margaretas livskamrat Tore Erkén.

Publicerad lördag 15 april 2023. kundtjanst@travsport.se