{{next.header}}
Inför 2023 minskade vi antalet tävlingsdagar i landet med 45 stycken, varav 26 på Solvalla. Åtgärden gjordes bland annat för att anpassa tävlingsutbudet till efterfrågan. Detta har i stort sett fallit väl ut, inte minst har införandet av Solvallaserien på onsdagar med tre fasta klasser, tagits emot väl. Vi har också arrangerat STL Sommartrav vid 27 tillfällen, med STL-lopp både onsdagar och lördagar. Både vad gäller Solvalla och STL Sommartrav hade vi vissa farhågor kring hur hästarna skulle räcka till, men när vi tittar på utfallet så kan vi konstatera att utfallet blev till belåtenhet.
När det gäller de nationella propositionsskrivningen har vi några grundbultar:
När vi tittar på antalet startande per lopp noterar vi en ökning i varmblodsloppen från 10,49 tom den 27/8 ifjol till 10,70 under samma period i år. I kallblodsloppen har vi en minskning från 10,80 till 10,52 under samma period. Totalt har vi en ökning från 10,53 till 10,67, vilket förstås är positivt.
Vi har testat en del nyheter, bland annat har guldston fått starta i silver och silverston i brons. Vi bedömer att mottagandet har varit positivt. Vi för även diskussioner (och har förslag!) på hur vi på ett ännu bättre sätt ska kunna tillfredsställa breddtävlandet. Mer om det senare i höst.
Vi anser oss vara på god väg, men alla är förstås inte nöjda. Vi utvärderar arbetet månadsvis och har en devis om ständig förbättring. Nedan följer en del resonemang kring hur vi försöker bli bättre.
Det finns missnöje med montépropositionerna, vilket förstås är olyckligt. De inspel som har kommit spretar dock åt lite olika håll. Somliga anser att autolopp är att föredra medan andra tycker att flerklasslopp voltstart är bättre. Montépropositioner har varit en het diskussion i många år, det har provats många olika varianter och det är inte enkelt att hitta någon röd tråd i vad som fungerar bra. Vi följer dock noggrant vilka typer av lopp som är mer populära än andra och hoppas kunna hitta mer rätt allt eftersom.
Vilket montélopp tror ni har haft flest anmälda hittills i år? Jo, Mantorp den 16 juli med 24 anmälda. Då var det utskrivet 1640 auto högst 335 000 kr. De två montélopp med näst flest anmälda är dock voltstartslopp med tillägg, båda på Kalmar där det varit 21 och 20 anmälda den 14 januari och 29 juli.
Just när det gäller monté testas i oktober flera lopp där vi ger hästarna spår efter startprissumma. Eftersom alla hästar startar i ett led bakom startbilen blir det således ingen traditionell spårtrappa, men den som har tjänat minst pengar får spår 1 och den som har tjänat mest pengar får spår 12 längst ut på vingen. Detta har inte provats så många gånger i monté, men vi testar i flera propositioner under oktober.
Diamantstoets final är också omdebatterat. Under många år har loppet varit en final med dubbla tillägg, tidigare alltid med tillägg vid 400 001 kr och 1 000 001 kr. Många som kvalat in till finalen tyckte då att de ofta hamnade snett på det i finalerna. I år har vi försökt att skruva lite i tilläggsgränserna med klasserna i försöksloppen som grund, men det har ändå inte blivit så bra som vi har hoppats. Till finalen på Åby den 12 augusti valde vi att skriva spårtrappa med 15 startande, dvs att den häst som tjänat minst får spår 1 och den som har tjänat mest får spår 15. Det kändes som att det skulle bli mer rättvist och breda spårtrappor för ston har också mottagits positivt i STL/V75 tidigare i år. I finalen med spårtrappa på Åby hade den som fick spår 1 nu tjänat 400 700 kr och den som fick spår 15 hade 1 657 403 kr insprunget. Vann loppet gjorde Celiaz som hade spår 7 med 783 716 kr intjänat, men Our Pearl från spår 1 var tvåa i mål och Collier I.T. som hade spår 15 slutade oplacerad. Det är svårt att utvärdera redan efter en omgång om det blev bättre eller sämre, men vi testar med spårtrappa igen i finalen på Solvalla den 14 oktober.
En annan sak som testats i år är spårtrappor i årgångslopp. Vid flera tillfällen har vi valt att ha spårtrappa i treåringslopp, ganska breda klasser. Till exempel på Halmstad i juli då det blev elva hästar i startlistan eller i Skellefteå fredag 1/9 där tio hästar är med i startlistan. Vår uppfattning är att det mottagits väl och utfallet har varit positivt. Testade även samma upplägg i ett fyraåringslopp på Bergsåker den 25/8, där blev dock inte utfallet alls lika bra. Vi hoppas att det var en tillfällighet, det var starka hästar med mycket poäng anmält tidigt, vilket kanske skrämde några att anmäla. Likadant upplägg kommer att testas några gånger till under hösten, bland annat på Jägersro den 18 oktober.
Mer när det gäller oktober. På Bergsåker den 11 oktober körs ett fem- och sexåringslopp för kallblodsston. Just ston som tjänat mycket pengar som unghästar har ofta svårt att ta klivet in i eliten och vi provar nu en bred proposition med flera tillägg och 100 000 kronor i förstapris, för att så många ston som möjligt ska ha möjligt att tjäna en bra slant.
En sak som vi provade den 6 juni på Kalmar var att ge 3-4-åriga hästar en rejäl fördel på äldre hästar. Det loppet vanns av en fyraåring som hade tjänat dryga 3 miljoner kronor mot äldre hästar som fått tjäna högst 775 000 kr. Sedan har det funnits gott om årgångslopp på de flesta banor, men nu när hösten är i antågande tunnar det ut med framför allt rena fyraåringslopp för de som tjänat mest pengar. Just fyraåringslopp i hög klass lockar sällan många anmälda, men det fåtal som tjänat en hel del pengar behöver också startmöjligheter och kanske kan behöva något lopp i kroppen inför exempelvis BC-semifinalerna. Så under perioder där det förmodligen inte finns utrymme att köra rena fyraåringslopp i hög klass så provar vi (som nämnts) en bredare spårtrappa på Jägersro den 18/10 eller som på Åby den 5/10 där femåriga och äldre hästar får ha tjänat högst 1 375 000 kr och 3-4-åriga hästar får ha tjänat hur mycket som helst. Vi får se hur utfallet blir.
Det var allt för den här gången. Har ni synpunkter så tveka inte att höra av er. Vi är tillbaka med ny propositionsinformation om ca en månad.
Ha en trevlig höst!
// Mattias Stenby
Publicerad onsdag 30 augusti 2023. kundtjanst@travsport.se