Hästen i centrum – regionkontrollant

Träffa en av våra medarbetare inom hästvälfärd. I Vi är Sporten berättar hon om sitt arbete. Svensk Travsport står för ett omfattande arbete när det gäller att säkra en god djurvälfärd för landets travhästar. Mette Pökelmann jobbar som regionkontrollant och är regelbundet ute på kontroller hos landets tränare.
– Jag upplever att mitt jobb är en viktig del i djurvälfärdsarbetet i travsporten, säger hon.


Svensk Travsports regionkontrollanter jobbar över hela Sverige och gör besök hemma hos både A och B-licenserade tränare. Vid ett besök hemma hos en tränare kontrolleras allt i från stallmiljö och hästars utfodringsrutiner till hur eventuella mediciner förvaras. Allt för att säkra en god djurvälfärd. En av de som gör dessa kontroller är Mette Pökelmann.
– Som regionkontrollant är man del av kontrollapparaten för Travarhälsan som är Svensk Travsports djuromsorgsprogram. Travarhälsan omfattar regionkontroller där samtliga av landets tränare får besök av en kontrollant hemma på sin gård, men omfattar också stallbackskontroller vilket tränarna stöter på oftare då det görs på ett urval av hästar under varje tävlingsdag. Vi är inte så många regionkontrollanter men vi täcker hela Sverige och strävar efter att ge alla en likvärdig bedömning, vilket är väldigt viktigt för oss, säger hon.

Läs hela intervjun här

Denna text och flera andra skickades ut i Vi är Sportens nyhetsbrev som hamnar prenumeranternas inkorg. För att prenumerera anmäler du dig här.